Država i NBS se nisu usaglasile

Izvor: Politika, 12.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država i NBS se nisu usaglasile

Udar na kurs dinara bio bi manji da se to dogodilo, smatra Stojan Stamenković

Pad vrednosti dinara u odnosu na evro poslednjih dana 2009. i prvih desetak dana ove godine posledica je bar tri činioca, stav je autora juče predstavljenog decembarskog broja „Makroekonomskih analiza i trendova” beogradskog Ekonomskog instituta i Privredne komore Srbije. Prvi je „sezonski faktor”, odnosno povećanodospećeotplatapremainostranstvu. Kao drugi razlog najnovijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gubitka vrednosti domaće valute autori navode smanjenje referentne kamatne stope Narodne banke na 9,5 odsto, što takođe redovno dovodi do pada vrednosti domaće valute. Smanjenjedinarskogdelaobaveznerezerve banaka je treći uzročnik aktuelnog klizanja dinara u odnosu na evropsku valutu.

Prodajom oko 200 miliona evra, manje od polovine povučenih od MMF-a, da bi posle rebalansa budžeta za 2009. izmirila svoje obaveze, među kojima je i isplata po 1.700 dinara za 4,8 miliona vlasnika besplatnih akcija državnih preduzeća, država je dodatno pospešila ovo već uobičajeno „sezonsko opadanje vrednosti dinara”, stav je analitičara Ekonomskog instituta.

Po rečima Stojana Stamenkovića, urednika MAT-a, poslednji udar na dinar bio bi znatno blaži da su država i NBS usaglasile svoje poteze.

Inače, ove „igre” sa i oko dinara autori MAT-a, pored najave mogućeg odmrzavanja penzija i plata u 2010. godini, vide kao jedan od dva najnovija „rizika političkog marketinga”.

Dalijeslabljenjedinaraza 2,3 odsto zaistasuštinskiuzrokgubitakakoje ćeimatineke, presvega, velikefirme? Na ovo pitanje, koje je poslednjih dana bilo „u opticaju”, odgovor autora MAT-a u najkraćem bi glasio: sami su se zaduživali da bi ostvarivali velike poslovne planove, pa neka sami i vraćaju.

Sa navedenim stavom nije bila saglasna potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić. Ona je istakla da su se kompanije iz sektora industrije zaduživale još od 2006. godine da bi kupile savremenu opremu, unapredile konkurentnost i zaposlile ljude.

Povodom zalaganja za uvođenje evra umesto dinara, dr Vladimir Vučković je rekao da Srbija i kada bi mogla, sada ne bi trebalo da uvede evro.

Al. M.

[objavljeno: 13/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.