Država ZBOG GRAĐANA ušla u klinč sa MMF-om: POZNATO DA LI ĆE SE MENJATI CENA STRUJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Okt.2019, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ZBOG GRAĐANA ušla u klinč sa MMF-om: POZNATO DA LI ĆE SE MENJATI CENA STRUJE

Struja u Srbiji neće poskupeti do kraja godine, iako će predstavnici MMF-a tražiti korekciju. 

To praktično znači da srpska vlast neće prihvatiti preporuku ove međunarodne organizacije za korekciju cene kilovata naviše jer računica Vlade pokazuje da za tim nema potrebe sve do Nove godine. Šta će se dešavati nakon prvog januara 2020. neizvesno je jer analiza Svetske banke ukazuje da bi tada trebalo da dođe do poskupljenja. Ipak, to još uvek nije izvesno, jer srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zvaničnici smatraju da ne bi bilo mudro da usred zimske sezone poskupljuje struja, koja je sa sedam evrocenta po kilovatu među najjeftinijim u Evropi.

Za MMF, sa druge strane, nema dileme da srpski kilovat treba da bude skuplji bar za dva odsto i na tome će insistirati, kao i tokom majske posete Beogradu. Pošto je reč o savetodavnom aranžmanu, srpska strana nema obaveze da njihove preporuke usvoji. Argument za to će im biti to što i sa ovako niskom cenom, koja nije korigovana dve i po godine, izdvajanja za nju u budžetu svakog domaćinstva je više od pet posto, što je evropski rekord.

Izvor iz Nemanjine 11, tvrdi da je to pokazala i najnovija analiza Svetske banke.

- Glavni adut da srpski zvaničnici odbiju predlog MMF-a za povećanjem cene struje u visini inflacije, odnosno dva odsto, biće upravo podatak, biće upravo podatak da bi se takva korekcija negativno odrazila na budžet srpskih domaćinstava. Svaka nova korekcija bi uvećala ovaj procenat i to bi se nepovoljno odrazilo na socijalni status značajnog broja porodica u Srbiji. Sve u svemu, srpska delegacija neće prihvatiti savet MMF-a za povećanjem cene struje do kraja godine, a postoje naznake da korekcija ne bude do kraja sezone. Ali o tome će se napraviti detaljna računica i o njoj će se odlučivati nakon Nove godine – navodi izvor.

On dodaje da ovakva odluka ima osnova i u ekonomskim pokazateljima samog EPS-a.

- EPS je spremio svoje podatke iz kojih se vidi da se niska cena kilovata nije odrazila na njihovo postojanje i investicije u 2018. godini, koje su bile 120 milijardi dinara, ali ni u 2019. godini. Pored toga, oni su za MMF pripremili i analizu dokle se stiglo sa reorganizacijom EPS u akcionarsko društvo. Dakle, srpska delegacija se ozbiljno pripremila da ubedi treći put MMF da nema potrebe za korekcijom cene struje. Sa druge strane Fond će insistirati da se bar od Nove godine usvoji formula po kojoj će se poskupljenje struje trajno vezati za inflaciju i da se odredi tačan datum u godini kada novi cenovnik stupa na snagu. Na taj način bi se cena kilovata brže približila onima koji su u okruženju i EU – naveo je izvor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Struja neće poskupeti do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2019, 00:22

Struja u Srbiji neće poskupeti do kraja godine iako će predstavnici MMF i tokom ove posete, kao i prethodne, tražiti korekciju od srpskih zvaničnika, barem za iznos inflacije, odnosno dva odsto, saznaje Blic...To praktično znači da srpska vlast neće prihvatiti preporuku ove međunarodne organizacije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.