Drugi tender za Jugoslovensko rečno brodarstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi tender za Jugoslovensko rečno brodarstvo

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju raspisala je drugi tender za privatizaciju preduzeća "Jugoslovensko rečno brodarastvo" a krajnji rok za dostavljanje ponuda je 26. septembar.

Pravo na podnošenje ponuda imaju kompanije koje obavljaju delatnost vodenog saobraćaja najmanje tri poslednje poslovne godine u kontinuitetu, vlasnici flote sa minimumom kapaciteta tovarnog prostora 50.000 tona nosivosti i sa ostvarenim prihodom od najmanje dvadeset miliona evra u 2007. godini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi se u javnom pozivu objavljenom na sajtu Agencije.

Tenderska dokumentacija za zanteresovane kupce će biti dostupna od 11. jula 2008. godine a naknada za njeno preuzimanje iznosiće 8.000 evra. Ovoga puta Agencija je uspeh tendera pokušala da obezbedi traženjem visoke licitacione garancije na iznos od čak milion evra.

Agencija za privatizaciju poništila je tender za prodaju "Jugoslovenskog rečnog brodarastva" u martu ove godine. Problem je nastao kada je prvoplasirani konzorcijum firmi "Tamoza" i "Daksin" odustao od kupovine, a zatim i drugoplasirani konzorcijum "Palmali šiping" i "Palmali holding". Agencija je procenila da ne treba pregovarati sa "Ist pointom", trećeplasiranim na tenderu.

Već ranije je bilo najavljeno da će na sledećem tenderu za kupovinu "Jugoslovenskog rečnog brodarastva" iznos garancije podići na milion evra, da bi bili izbegnuti ovakvi nekorektni potezi potencijalnih kupaca.

JRB - veliki potencijal

"Jugoslovensko rečno brodarastvo" je lider na srpskom tržištu unutrašnjeg i međunarodnog rečnog transporta, čiju flotu čine 16 brodova, 14 potiskivača, dva tegljaca i 120 barži.

Preduzeće ima 49.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta u Novom Beogradu, na Savskom nasipu, i 19.467 poljoprivrednog zemljišta u Pančevu. Poseduje i pristanište u Prahovu.

Firma je atraktivna, pre svega, zbog poslovne zgrade od 6.500 kvadrata u Ulici Kneza Miloša, u susedstvu bivše zgrade Saveznog MUP-a, jer je ta lokacija idealna za gradnju hotelskog ili bilo kog drugog uslužnog objekta.

Tu su i upravna zgrada u Novom Beogradu od 265 kvadrata, pansion od 400 kvadrata u Vrnjačkoj Banji, konačište od 600 kvadrata u Novom Beogradu i Brodoremont u Pančevu. Vrednost imovine preduzeća procenjena je na oko 2,56 milijardi dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.