Izvor: Danas, 17.Jul.2023, 12:10

Drugi svetski rat i zločini: Dug put u smrt, masakr nad jugoslovenskim internircima u norveškom logoru Beisfjord

Prostrana livada nad kojom se nadvijaju šumovita brda, okružena je bodljikavom žicom i stražarskim tornjevima odakle naoružani čuvari motre na jugoslovenske zatvorenike. Njih 900 dovedeno je u drugoj polovini juna 1942. u nacistički logor Beisfjord u Norveškoj, unutar arktičkog polarnog kruga, hiljadama kilometara daleko od kuće – da rade i umru. „Baš sam pomislila kada […]

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drugi svetski rat i zločini: Dug put u smrt, masakr nad jugoslovenskim internircima u norveškom logoru Beisfjord

Izvor: Radio 021, 17.Jul.2023

U ovom logoru, smeštenom u istoimenom selu nedaleko od Narvika, nemački nacisti su, potpomognuti norveškim kvislinzima, u noći između 17. i 18. jula pobili 287 jugoslovenska zatvorenika za koje su tvrdili da boluju od tifusa.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.