Droga Kolinska i zvanično prodata

Izvor: B92, Beta, 01.Jul.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Droga Kolinska" i zvanično prodata

Beograd, Ljubljana -- Hrvatski "Atlantik Grup" kupio je "Drogu Kolinsku", u čijem vlasništvu su i srpski "Soko Štark", "Grand Prom" i "Palanački kiseljak", zvanično je potvrđeno.

Slovenačka "Droga Kolinska" oko polovine proizvodnje i broja zaposlenih ima u Srbiji.

Vlasnik "Atlantik Grupa", Emil Tedeši je već izjavio da će "Atlantik Grup" kupovinom prepoznatljivih robnih marki poput argete, barkafea i grand kafe, smokija i kokte, moći da stane u isti red sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << globalnim ponuđačima poput Vriglija, Ferera i Hip i Džonsona.

Sve slovenačke političke stranke su iznenađene, i to mahom neprijatno, današnjom vešću da je "Droga Kolinska" prodata hrvatskom kupcu.

Zbog toga se već čuju brojne kritike, pre svega zbog toga što je prodato najveće prehrambeno preduzeće u Sloveniji, a među komentarima se mogu naći i oni koji govore o "prodaji sopstvene kože" i "eklatantnoj svinjariji".

Prema rečima vlasnika "Atlantik Grup" Emila Tedeskija, "Atlantik Grup" je u kupovinu "Droge Kolinske" ušla kao strateški partner, "sa ozbiljnom namerom da obezbedi dalji razvoj ovog preduzeća.

Vučićević: Istorijska prodaja

Prodajom Droge Kolinske zadovoljan je predsednik Uprave "Droga Kolinske" Slobodan Vučićević, koji za B92 kaže da veruje da će poznati brendovi Droge Kolinske "kod novog vlasnika biti u dobrim rukama", kao i da će tako imati mogućnost daljeg razvoja i još veće internacionalizacije.

Vučićević, koji i u narednih pet meseci do potpunog preuzimanja ostaje na tom mestu, u prvoj reakciji navodi da je vrlo zadovoljan ovom regionalnom finansijskom transakcijom.

Opširnije možete čitati u rubrici Biz.

"Ovom kupovinom ćemo postati jedna od najvećih prehrambenih grupa u jugoistočnoj Evropi, sa prihodima od prodaje većim od 650 miliona evra, 4300 zaposlenih i jednim od najjačih portfelja proizvoda široke potrošnje u nregionu", kaže Tedeski za "Finance".

Prema nezvaničnim informacijama, "Atlantik Grup" će za "Drogu Kolinsku" platiti ukupno 382 miliona evra. "Istrabenz" će dobiti 89 odsto ove svote, 212,5 miliona evra, dok će ostatak ove svote dobiti banke poverioci. Tedeski obećava da će ovu svotu isplatiti do kraja ove godine.

Svi slovenački mediji, danas, kao prvu vest objavljuju da su Kokta i Barkafe postali hrvatski, a to važi i za poznate brendove Smoki i Čokoladna bananica, koje proizvodi "Soko Štark", koji je takođe, na ovaj način prodat hrvatskoj poslovnoj grupi. Inače, više od polovine prihoda "Droga Kolinska" ostvari u Srbiji, u kojoj ima i više od polovine ukupnog broja zaposlenih.

Prodajom "Droge Kolinske" hrvatskom "Atlantik Grupu" je, prema pisanju slovenačkog portala 24ur.com zadovoljan i Slobodan Vučićević, koji kaže da veruju da će poznati brendovi "Droge Kolinske "kod novog vlasnika biti u dobrim rukama", kao i da će tako imati mogućnost daljeg razvoja i još veće internacionalizacije.

Pored hrvatskog "Atlantik Grupa", obavezujuće ponude za kupovinu "Droge Kolinske" su dali veliki strani investicijski fondovi "Mid Evropa", "Advent" i "Varburg Pinkus".

Prema pisanju slovenačkog lista "Dnevnik", ključno pitanje pri prodaji "Droge Kolinske" hrvatskom "Atlantik Grupu" je pitanje finansiranja, jer je prema svim pokazateljima hrvatski kupac dva puta manji od kupljenog preduzeća.

"Kako će "Atlantik Grup", koja je krajem prošle godine imala približno 129 miliona obaveza, finansirati kupovinu "Droge Kolinske" i da li će kredite koje će podići "Atlantik Grup" zapravo otplaćivati "Droga Kolinska" ?", pitaju se u slovenačkom listu.

List podseća i da je pismo podrške "Atlantik Grupu", u ovoj kupovini, dala slovenačka ispostava italijanske "Unikredit" banke, koja je takvo piso dala i Ivici Todoriću, pri nedavnom pokušaju njegovog "Agrokora" da kupi vlasnički udeo u "Merkatoru".

"Atlantik Grup", prema pisanju ovog lista, najavljuje i da će kupovinom "Droge Kolinske" omogućiti ovo preduzeću ulazak u hrvatske prodavnice na čelu sa "Konzumom", u vlasništvu "Agrokora" Ivice Todorića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.