Dramatično upozorenje: Stvara se sirotinjska zona istok

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 11:05

Dramatično upozorenje: Stvara se "sirotinjska zona istok"

Na istoku Nemačke su male plate češća pojava nego na zapadu, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Najveći udeo poslova sa najnižim satnicama, manjim od 14 evra bruto, postoji u istočnoj pokrajini Meklenburg – Zapadna Pomeranija, 30 odsto.

Slede ostale istočne pokrajine Brandenburg, Saksonija-Anhalt i Tiringija sa po 28 odsto. Najmanje je takvih malih satnica u Hamburgu, 18 odsto, i u Baden-Virtembergu i Berlinu, sa po 20 odsto.

Stranka Levica, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je od Zavoda za statistiku tražila podatke, prethodno je objavila i koliki je širom Nemačke udeo zaposlenih koji primaju manje od 14 evra na sat. Za minimalnu satnicu radi malo više od 23 odsto, odnosno oko 9,3 miliona Nemaca.

Prema novim podacima, svih pet pokrajina na istoku imaju veći udeo niskih primanja od zapadnih pokrajina i Berlina.

Poverenik Levice za istok Seren Pelman ponovio je zahtev svoje partije da se minimalac u Nemačkoj poveća na 14 evra.

"Skoro 30 odsto istočnih Nemaca radi za manje od 14 evra po satu", rekao je Pelman, poslanik u Bundestagu.

"To je veliki potencijal za nezadovoljstvo, koje se onda prazni u politici. Niko ne treba da se čudi uspesima (krajnje desne) Alternative za Nemačku, kada gotovo trećina odlazi kući sa minimalcem", rekao je Pelman.

Poslanik je upozorio da, s obzirom na to da plate utiču i na penzije, u Nemačkoj preti nastanak "sirotinjske zone istok".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.