Drama u Hrvatskoj: Poslednja prilika

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 19:32

Drama u Hrvatskoj: Poslednja prilika

Rok za podnošenje tužbi za kredite u "švajcarcima" ističe sutra.

Do sada je podignuto 40,000 tužbi protiv banaka u Hrvatskoj, a Vrhovni sud još nije doneo usuglašeni stav o konvertiranim kreditima, piše zagrebački Jutarnji list.

Od 2019. do danas na hrvatskim sudovima podignuto je oko 40.000 tužbi vezanih za kredite u švicarskim francima. Budući da je 13. jun poslednji rok kada potrošači mogu tužiti banke jer već sutradan nastupa zastara, izvesno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je to i konačni broj.

Premda se ne vodi zasebna evidencija za "švajcarce", Ministarstvo pravosuđa i uprave je putem sistema e-Spis prikupilo podatke o tužbama vođenim pod šiframa koje se odnose na utvrđenje ništavost ugovora o kreditu i zahteve za isplatu preplaćene kamate, dakle razlike između ugovorene i stvarno plaćene kamate, te na tužbe u kojima se traže isplate zbog preplaćenih kamata.

Nedvosmisleno je da su posredi tužbe potrošača koji su zbog kredita u švajcarskim francima pali u dužničko ropstvo.

Potrošači su na sudovima već dokazali da su odredbe iz ugovora o valutnoj klauzuli u "švajcarcima" i promenjivoj kamatnoj stopi nepoštene i bezazlene, ali su ostali sporni oni slučajevi u kojima su se potrošači nakon 2014. odlučili na konverziju kredita u evre.

U takvim slučajevima potrošači su takođe tužili banke tražeći povrat preplaćenog, ali sudovi su donosili različite odluke.

Opštinski građanski sud u Zagrebu se u oktobru 2020. povodom dilema oko konvertiranih kredita obratio Sudu EU, a 2021. održana je sednica svih sudija Građanskog odeljenja Vrhovnog suda s predsednicima županijskih sudova na kojoj je odlučeno da će se pričekati pravno shvaćanje suda u Luksemburgu.

Međutim, Sud EU je u maju prošle godine, odlučujući o pravu na obeštećenje po preplaćenim kamatama i valutnoj klauzuli za kredite nakon provedene konverzije, zaključio da takvi krediti ne spadaju pod direktivu o zaštiti potrošača čime je loptica vraćena Vrhovnom sudu.

Najgore je, međutim, što su na Vrhovnom sudu tri različita veća koja su odlučivala povodom žalbi u ovim predmetima donela tri različite odluke.

Do danas nisu ujednačili stav, što potrošače koji su konvertirali kredite drži u neizvesnosti, a ne treba isključiti ni da je to kod nekih uticalo na donošenje odluke da ne tuže banke, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.