Drakulić odbijen, JRB odlazi „Palmaliju”

Izvor: Politika, 12.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drakulić odbijen, JRB odlazi „Palmaliju”

Prigovor kompanije „Ist point”, trećerangirane na tenderu, da prvoplasirani konzorcijum nije ispunio tenderske uslove, nije prihvaćen

Novi vlasnik JRB-a biće, prema dosadašnjem toku pregovora, kompanija „Palmali” sa Malte. Agencija za privatizaciju najavila je da će ugovor o prodaji biti potpisan sledeće nedelje, što znači da prigovor kompanije „Ist point” u vlasništvu Zorana Drakulića, trećerangirane na ovom tenderu, da prvoplasirani konzorcijum >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije ispunio tenderske uslove, nije prihvaćen. U toj agenciji, inače, tvrde da je prigovor stigao neblagovremeno.

U dosadašnjem toku privatizacije JRB-a ovo je već drugo osporavanje prvorangiranog ponuđača. Najpre je prvobitno drugorangirani „Palmali” osporavao konzorcijum „Tamoza-Daksin” tvrdeći da je kao dokaz za ispunjavanje uslova tendera dostavio lažne ugovore s kompanijama „Silverston” i „Rikso” iz Švajcarske. Ministarstvo ekonomije je zbog toga početkom decembra 2007. godine privremeno zaustavilo tenderski postupak, ali je nakon odbijanja prigovora kao neosnovanog, privatizacija nastavljena 4. januara 2008. Iako je Agencija presudila u korist konzorcijuma „Tamoza-Daksin”, oni su odustali od kupovine JRB-a.

Kompanija „Ist point”, koja je na tenderu bila trećeplasirana, saopštila je pre dva dana da je Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja dostavila prigovor na zakonitost javnog tendera za prodaju JRB tražeći da se ponuda konzorcijuma „Palmali” proglasi nevažećom.

„Kao i u sličnim entitetima, namenski osnovanim u formi ofšor kompanija, u ’Palmali šipingu’ funkciju vlasnika, direktora i sekretara vrši isto lice, a kompanija nije poreski obveznik, nema poreski broj i nema obavezu da sastavlja godišnji bilans, niti da ga podnosi na reviziju. Stoga ta kompanija nije mogla da u skladu sa Uputstvom za ponuđače dostavi potvrdu o dodeljenom poreskom broju”, navodi „Ist point”.

Kako se ističe, umesto bilansa, regularno oditovanih u zemlji u kojoj se nalazi njegovo sedište lider konzorcijuma je dostavio bilanse koje je overio revizor iz Istanbula.

Pravni zastupnik malteškog konzorcijuma Aleksandar Denda negirao je ove navode.

– Zakon o privatizaciji i Uredba o prodaji kapitala nemaju ustanovljene zabrane da kompanija u zemlji u kojoj je registrovana mora da ima poreski broj i da li jedno lice može da vrši više funkcija. Postojanje poreskog broja je traženo u okviru dodatne a ne kvalifikacione dokumentacije i samim tim je ovo pitanje potpuno irelevantno”, rekao je Denda.

On je naveo da „Ist point” u prigovoru povodom tendera za JRB pogrešno navodi i ime broda ’Anota’ koji je u vlasništvu „Palmalija” i za koji tvrdi da nigde nije registrovan i da ne plovi pod tim imenom. „Istina je da ’Ist point’ pominje u svom prigovoru brod ’Anota’ i možda je sve tačno, ali mi smo predali dokumenta za brod ’Anuta’ i naknadno svu dokumentaciju iz koje se vidi da je ’Anuta’ stvarno obavljao prevoz na rekama”, istakao je Denda. „Na žalost ’Ist pointa’ i ’Daksina’, drugih učesnika na tenderu za JRB, konzorcijum ’Palmali’ je dostavio Agenciji za privatizaciju svu validnu dokumentaciju na vreme, bez naknadnih rokova, za razliku od ’Ist pointa’ koji je trebalo da dostavi dodatne dokaze da se 2004. godine bavio rečnim prevozom, a umesto toga su zamenili dokaze i dostavili potpuno novu dokumentaciju – da se bave pretovarom u lukama”, dodaje Denda.

U Agenciji za privatizaciju objašnjeno je da je ceo tenderski postupak sproveden u skladu sa zakonom kao i da nije napravljena bilo kakva proceduralna greška te da su svi ponuđači ispunili kvalifikacione uslove na tenderu.

„Tamoza-Daksin” ponudio je 32,25 miliona evra za cenu i 10 miliona evra investicija, „Palmali” daje 30 miliona evra i 15 miliona evra za investicije, a „Ist point” je ponudio 23 miliona evra i 14,64 miliona evra za investicije. Najmanju ponudu od 20 miliona evra i pet miliona evra za investicije dao je rumunski „Transport trejd servisiz”.

JRB je četvrta po veličini transportna kompanija na donjem toku Dunava.

J. Rabrenović

[objavljeno: 13/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.