Drakulić o pomoći preduzećima

Izvor: B92, Tanjug, 22.Apr.2010, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drakulić o pomoći preduzećima

Beograd -- Vlada Srbije priprema model profesionalizacije upravljanja preduzećima koja su u većinskom državnom vlasništvu, a kod kojih je privatizacija bila neuspešna.

To znači da će se za rukovodeća mesta u tim firmama ubuduće raspisivati javni konkursi. Jedan od velikih srpskih privrednika Zoran Drakulić kaže da oni žele da pomognu preduzećima koja su nekada bila uspešna, ali da nijedna pomoć nije besplatna.

Dogovor Vlade i krupnih kapitalista oko upravljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državnim preduzećima ima za cilj da se preduprede eventualni finansijski i socijalni problemi u posrnulim preduzećima.

Ministar rada Rasim Ljajić kaže da postoji načelni dogovor da krupni biznis uđe u propala preduzeća, ali kroz neku vrstu ulaganja.

"Motiv je da pomognemo. Drugo, tu niko nije rekao da radimo besplatno, da trošimo vreme. Ponudili smo dogovor sa državom. Ova preduzeća sada ne rade. Hajde da konvertujemo dugove i da dobijemo 10 do 15 odsto. Ma kakav patriotizam. Niko nije lud da gubi vreme. On bi jednom mesečno besplatno savetovao. Da vidi bilanse. Ali ovo što zahteva dnevnu angažovanost, zašto bi to neko radio iz patriotskih razloga", kaže vlasnik "Ist pointa" Zoran Drakulić.

Drakulić kaže da država mora da pomogne tako što bi preuzela dugove posrnulih preduzeća, a da će biznismeni omogućiti posao potrebnom broju ljudi, što znači da bi višak morao da bude otpušten.

Drakulić takođe tvrdi da trenutno postoji diskriminacija prema privatnim firmama, jer država čuvajući socijalni mir bezuslovno pomaže svojim neprofitnim kompanijama.

"Zašto radnik u firmi koja danas gubi, i to gubi ogromne pare i dobija subvencije od države. Radnici tamo imaju duplo veće plate nego u mojoj firmi u Sevojnu. To smo pitali državu. Ako firma ne može pozitivno da posluje treba je zatvoriti ili dovesti profesionalni menadžment", smatra Drakulić.

U sindikatu kažu da je ideja biznismena besmislena i da, ako već žele da pomognu u zapošljavanju, onda je trebalo da ostanu u vladinom socijalno-ekonomskom savetu na čijim sednicama se više ne pojavljuju.

"Mogli su da ostanu. Oni nisu bili izbačeni i da daju taj doprinos. Zašto bi ga davali izvan sistema. Ne razumem šta je poruka tako da jedino mogu to da objasnim da su bili zamoljeni od države, hajte pomozite nam malo da se vidi da se nešto dešava i da ste vi uključeni u to što se dešava", kaže Branislav Čanak, sindikat Nezavisnost.

S druge strane predsednik skupštinskog odbora za rad i socijalnu politiku Meho Omerović kaže da srpski biznismeni treba da pokažu svoj patriotizam tako što će kupovati firme i investirati u njih, a ne samo da ulaze u upravne odbore.

Vlada sprema profesionalizaciju menadžmenta

Vlada priprema model profesionalizacije upravljanja preduzećima u većinskom državnom vlasništvu u kojima je privatizacija bila neuspešna, a nešto više o tom programu znaće se za nekoliko nedelja, rečeno je Tanjugu u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića.

"Vladin model se ne zasniva na pomoći preduzećima, već na uspostavljanju transparentnog ugovornog odnosa između države kao vlasnika i profesionalnog rukovodstva preduzeća, sa čime će javnost biti upoznata u narednim nedeljama", ističu u kabinetu premijera i naglašavaju da se ovaj model ne odnosi na javna preduzeća.

Pomenuti model podrazumeva, ustvari, konkurentsku proceduru izbora profesionalnog rukovodstva, u kojoj će moći da učestvuju zainteresovani preduzetnici iz Srbije i inostranstva.

Vlada je počela sa pripremom ovog modela početkom ove godine, kako bi predupredila eventualne finansijske i socijalne probleme u preduzećima koja su u državnom vlasništvu, a ne finansiraju se iz budžeta.

U kabinetu premijera navode da su predstavnici Vlade na sastanku sa socijalnim partnerima, koji je održan prošle sedmice, upoznati sa predlozima preduzetnika.

Oni su, naime, na tom skupu izrazili spremnost da pomognu u upravljanju problematičnim preduzećima. Predstavnici Vlade smatraju dobrodošlom svaki predlog koji podrazumeva aktivno učešće u rešavanju problema privrede.

Navedena inicijativa preduzetnika nije, kako je objašnjeno Tanjugu, povezana sa Vladinim modelom profesionalizacije upravljanja preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom u kojima je privatizacija bila neuspešna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.