Drakulić: Okrenuti Ruse ka Srbiji

Izvor: B92, 21.Okt.2009, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drakulić: Okrenuti Ruse ka Srbiji

Beograd -- Zoran Drakulić, vlasnik Ist pointa, kaže da poseta ruskog predsednika puno znači jer može da doprinese tome da mnoge ruske privrednike okrene prema Srbiji.

On kaže da su "Južni tok i izgradnja gasovoda ogroman posao vredan 700 miliona evra i donosi veliku privrednu aktivnost. To, međutim, neće biti odmah, jer gasovod i ceo projekat treba da se uradi do 2015. godine".

„Ono što će se odmah raditi je povećanje depoa skladišta gasa u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Banatskom dvoru. To je jako značajno za nas s obzriom da će se povećati kapacitet skladišta gasa, to je važno u slučaju nekih problema i zastoja u snabdevanju gasom da ne bi bilo velikih posledica po našu privredu i građanstvo", kaže on.

Iskustvo iz srpsko-ruske privredne saradnje je takvo da je mnogo veće njihovo prisustvo ovde, što nije nelogično jer je Rusija neuporedivo veliki izvoznik energenata koje Srbija, sa druge strane, uvozi.

„Ja na to ipak gledam sa rezervom. Njihov veliki plasman ovde je zahvaljujući onome što bi mi ionako morali da kupujemo, a kupujemo od Rusije zbog tog strateškog partnerstva, a to su gas i nafta. Njihov plasman drugih roba van ovih sirovina i nešto malo bakra je relativno mali. Kad bismo izbacili naftu i gas možda bismo čak imali i suficit sa Rusima", kaže Drakulić.

Sa druge strane, Drakulić navodi da je „žalosno što mi nismo konkurentni kada su u pitanju robe koje bismo mogli da plasiramo na rusko tržište, a ono gde bismo eventualno bili konkuretni nije na listi proizvoda koji imaju preferencijalni status prema Rusima".

„To su pre svega agrarni proizvodi i dosta proizvoda iz mesne industrije. Mi generalno imamo suficit u izvozu i uvozu agrara i tu bismo mogli puno da uradimo i bilo bi jako dobro ako to u nekoj narednoj fazi moglo da se stavi na tu povlašćenu listu", kaže on.

„Što se tiče farmaceutske industrije, taj segment se povećava, potrebno je da se još neki naši lekovi registruju na ruskom tržištu. Pored toga, dosta veliki posao u Rusiji imaju i Sintelon, Tetrapak i Sevojno", navodi Drakulić.

Kada su efekti posete u pitanju, on kaže da će neki uslediti odmah, „pre svega pare u budžet i ulaganje Banatski dvor. Ostali projekti će u nekom narednom periodu da se rade. Projekti koji su vezani za železnicu moraće da se prvo obrazlože da bi se pokazala njihova svrsishodnost".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.