Dragutinović: Uskoro novi aranžman s MMF-om

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragutinović: Uskoro novi aranžman s MMF-om

BEOGRAD - Ministar finansija Diana Dragutinović izjavila je da je za Srbiju dobro da sklopi novi aranžman s MMF-om i ukazala da bi, ukoliko bi naša ekonomska politika dobila pozitivnu ocenu MMF-a, to sigurno pomoglo Srbiji da brže dobije status kandidata za prijem u EU.

Najavljujući rebalans budžeta za kraj septembra, Dragutinovićeva je nagovestila da će posle rebalansa projektovana inflacija za ovu godinu biti korigovana sa 6,5 na 8,5 odsto.

Dragutinovićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u intervjuu za najnoviji broj "Ekonomist magazina" rekla da, bez obzira na to što se ne slaže uvek s preporukama MMF-a, ta mežunarodna finansijska institucija tera ekonomiju određene države da vodi odgovornu fiskalnu politiku, što može da utiče na povećanje rejtinga zemlje, a to znači niže troškove finansiranja.

"Ja sam, dakle, za neku vrstu programa s MMF-om i to što pre - to bolje", naglasile je Dragutinovićeva.

"U zemljama s nerazvijenim finansijskim tržištem obično i ne postoje ovakvi porezi, dok u Srbiji postoje i visoki su", objasnila je Dragutinovićeva, rekavši da je pristalica ukidanja tih poreza.

Ukidanje poreza na kapitalnu dobit bi definitivno doprinelo razvoju tržišta kapitala, "a nama je potreban veliki pomak u relativno kratkom roku, recimo u narednih šest meseci", kazala je ministarka finansija

Radi oživljavanja skoro umrtvljenog tržište kapitala u Srbiji, Diana Dragutinović je najavila promenu zakona o hartijama od vrednosti i o preuzimanju, "jer su oni bukvalno kočnica bržem razvoju". Moraju se promeniti i zakoni o porezu na kapitalnu dobit i prenos apsolutnih prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.