Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Veliki trgovinski lanci šansa za poljoprivrednike

Razvijanjem konkurencije u oblasti velikih trgovinskih lanaca biće poboljšan položaj poljoprivrednika u Srbiji jer će tako imati veći izbor preduzeća kojima mogu da ponude svoje proizvode i ostvare bolju cenu, izjavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin.



Jedna od šansi za razvoj i rast domaće poljoprivredne proizvodnje je oslanjanje proizvođača na velike trgovinske lance koji bi dolazili kod seljaka i od njih otkupljivali proizvode, plaćajući unapred, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Dragin u intervjuu stručnom časopisu "Market". On je dodao da se problemi u saradnji sa trgovinskim lancima mogu ogledati jedino u uslovljavanju cena poljoprivrednih proizvoda. Govoreći o razvoju agrarnog sektora u narednom periodu, Dragin je ocenio da Srbija ima izuzetno povoljne trgovinske uslove u oblasti poljoprivredno prehrambene proizvodnje. Prema njegovim rečima, preferencijalni pristup tržištu EU i zemljama potpisnicama sporazuma CEFTA, kao i tržištu Ruske Federacije su šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda na ta tržišta, pa je agrobiznis šansa za razvoj celokupne privrede Srbije. Dragin je dodao da će potpuno uključenje Srbije u međunarodno tržište, odnosno primena SSP sa EU i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, zajedno sa primenom CEFTA sporazuma, pretvoriti poljoprivredno prehrambeni sektor u dinamičnu, savremenu oblast privrede, kako bi se spremno uhvatila u koštac sa izazovima nadolazeće konkurencije. Dragin je naveo da će resorno ministarstvo u narednom periodu mnogo više pažnje nego do sada posvetiti proizvodnji organske hrane i da će kroz sistem subvencija biti obezbeđeno da površine pod organskom proizvodnjom dobiju isto, pa čak i značajnije mesto od konvencionalne proizvodnje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragin: Šansa za poljoprivredu

Izvor: B92, 12.Okt.2008

Beograd -- Razvijanjem konkurencije u oblasti velikih trgovinskih lanaca biće poboljšan položaj poljoprivrednika u Srbiji, smatra ministar poljoprivrede Saša Dragin... Jedna od šansi za razvoj i rast domaće poljoprivredne proizvodnje je oslanjanje proizvođača na velike trgovinske lance koji bi...

Nastavak na B92...

Velike trgovine šansa za seljake

Izvor: Kurir, 13.Okt.2008, 07:37

BEOGRAD - Razvijanjem konkurencije između velikih trgovinskih lanaca biće poboljšan položaj poljoprivrednika jer će tako moći da postignu bolju cenu, izjavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin. - Jedna od šansi za razvoj je oslanjanje proizvođača na velike trgovinske lance koji bi dolazili...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.