Dragin: Rast poljoprivrede veći od dva odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Rast poljoprivrede veći od dva odsto

BEOGRAD -

Rast poljoprivredne proizvodnje u Srbiji u ovoj godini biće veći nego u 2009. kada je iznosio dva odsto, izjavio je danas ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin.

On je na završnom danu radionice o perspektivama poljoprivrednog prehrambenog sektora u Srbiji i na Zapadnom Balkanu kazao da je u prošloj godini Srbija zabeležila rekordan izvoz poljoprivrednih proizvoda od dve milijarde dolara i imala suficit od 650 miliona dolara.

Kooperative >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ministarstvo poljoprivrede, istakao je Dragin, nastaviće da radi na unapređivanju zakonodavstva i otvaranju tržišta, kako bi poljoprivredna proizvodnja Srbije bila konkurentnija i ličila više na proizvodnju u zapadnoevropskim državama.

Dragin je ocenio da je udruživanje poljoprivrednih proizvođača u kooperative najbolji način da se izbegne da bilo ko u lancu od proizvođača do kupaca uzima ekstra profit dok drugi trpe.

Kao primer takvog uređena tržišta Dragin je naveo Italiju, organizatora radionice, gde je 78 odsto proizvođača voća udruženo u kooperative i da je industrija mleka u vlasništvu udruženih farmera.

Jedini sektor sa suficitom

Šef operacija u Delegaciji EU u Srbiji Ferenc Simon kazao je da je Srbija u prošloj godni izvezla na tržište EU prehrambene poljoprivredne proizvode u vrednosti od 640 miliona evra i ostvarila suficit od 240 miliona evra.

Kako je istakao, poljoprivreda je bila jedini sektor u kojem je Srbija zabeležila suficit u robnoj razmeni sa EU, a najveća vrednost zabeležena je u izvozu voća, u iznosu od 180 miliona evra.

Simon je naveo i da postoji potreba za većim izvozom vina i mesa iz Srbije dodajući da trenutno dozvole za izvoz prerađevina od mesa ima šest preduzeća iz Srbije, a jedna firma ima dozvolu za izvoz ribe.

Evropska unija će nastaviti da pruža podršku Srbiji u razvoju poljoprivredne proizvodnje i konkurentnosti, kazao je Ferenc Simon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.