Dragi ne odustaje: Ako bude potrebe nastavljamo

Izvor: B92, 17.Nov.2017, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragi ne odustaje: Ako bude potrebe nastavljamo

Frankfurt -- Uprkos poboljšanju ekonomske situacije u evrozoni, Evropska centralna banka mora da bude oprezna prilikom procesa normalizacije monetarne politike.

"To se reflektuje u odlukama o monetarnoj politici koje smo doneli prošlog meseca, a koje imaju za cilj da ukažu na naše rastuće poverenje u ekonomiju evrozone, ali i da istovremeno poruče da moramo biti oprezni i uporni kako bi se inflacija vratila ka ciljanoj", rekao je predsednik ECB-a Mario Dragi na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za novinare u Frankfurtu.

Predsednik ECB je ponovio da bi se program "kvantitativnog labavljenja" mogao nastaviti i posle septembra 2018. godine, "ako za tim bude bilo potrebe".

"Uprkos napretku u realnoj ekonomiji, naš zadatak, sa aspekta monetarne politike, nije završen, jer još uvek nismo uvideli održiva prilagođavanja kod kursa inflacije", rekao je Dragi.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazali su da je bazna inflacija u evrozoni, iz koje su izuzete kolebljive cene hrane i energije, dostigla 1,1 odsto u oktobru, a cilj ECB je neznatno ispod 2,0 odsto.

ECB u, najnovijim prognozama, procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) evrozone dostići 2,2 odsto u ovoj i 1,8 odsto u narednoj godini, a bazna inflacija 1,2 odsto i 1,3 odsto, respektivno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.