Draghijevo priznanje izazvalo šok na tržištima

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Mar.2016, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Draghijevo priznanje izazvalo šok na tržištima

ANALIZA - Europska središnja banka (ECB) jučer je odlučila dodatno smanjiti već negativnu depozitnu stopu sa -0.3% na -0.4% .

Ovakav potez ECB-a je očekivao najveći broj analitičara s obzirom na to da se čekalo na dodatno monetarno popuštanje nakon izostanka rezultata prethodno poduzetih mjera.

Međutim, ono što se nije očekivalo je smanjenje referentne kamatne stope sa 0.05% na 0%. U ovom slučaju su i analitičari i tržišni sudionici očekivali nepromijenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << stanje.

Još jedna važna odluka je povećanje otkupa obveznica i to više nego što je predviđeno. Otkup obveznica je povećan sa 60 na 80 milijardi EUR mjesečno.

Na ovu vest EUR/USD je pao sa 1.0989 na 1.0843 ili 1.4%. Ali kada je Draghi ipak priznao da mjere ne donose željene rezultate doživjeli smo još veći šok. Tržište je otišlo u suprotnom smjeru i to mnogo intenzivnije. Naime, EUR/USD je skočio na 1.1216 odnosno 3.4%. Nemački indeks DAX je na ovu vijest prvo skočio 300 a zatim se srozao oko 600 bodova.

Jučerašnji dan na inozemnim deviznim tržištima, potaknut očekivanjima i u konačnici objavama novih mjera monetarne politike ECB-a, uzrokovao je oscilacije tržišnog tečaja EUR/USD u rasponu od 1,08 dolara za euro do iznad 1,12 dolara za euro. U svom obraćanju guverner ECB-a Mario Draghi je naglasio kako iz trenutne perspektive ne vidi potrebu za daljnjim korekcijama kamatnih stopa u budućnosti, te da će posegnuti za tim mjerama samo u slučaju ekstremne situacije na tržištu.

Većina anlitičara slaže se da se Draghi nakon ove ispaljene granate može samo nadati da će mjere biti učinkovite. Ako ne budu, ECB će biti u velikim problemima. Kao što je već europsko gospodarstvo, suočeno s deflatornom spiralom, niskom globalnom potražnjom i padom cijena roba.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.