Dozvole onemogućavaju izgradnju oko 2.000 stanova

Izvor: Blic, Tanjug, 21.Okt.2009, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvole onemogućavaju izgradnju oko 2.000 stanova

Otežana procedura dobijanja građevinskih dozvola u ovom trenutku onemogućava izgradnju oko 2.000 stanova u Beogradu, zbog čega se ne vide pozitivni efekti u vezi sa subvencionisanim kreditima za građane, ocenio je Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu privredu Privredne komore Srbije.

"Neophodno je formiranje konzorcijuma koji bi bio pandan stranim firmama koje se ovde pojavljuju, odnosno neophodno je da se podnese >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahtev državi da se tenderi koje ona raspisuje iz budžeta prilagode našoj operativi kao bi ravnopravno konkurisala za poslove koje država raspisuje", naglasio je Rodić na sednici odbora ovog Udruženja.

Bez toga bi naša građevinska operativa za dve do tri godine ostala bez posla i stranci bi radili poslove po višim cenama, rekao je on, dodajući da građevinska industrija u bruto nacionalnom dohotku učestvuje sa više od 35 odsto.

"Prema podacima sa kojima mi u građevinarstvu raspolažemo pre se može konstatovati da još nismo došli u poziciju da kažemo da će nam iduća godina biti bolja od prethodne", rekao je potpredsednik PKS Anđelko Kovačević.

Direktor preduzeća "Igma ad" Ljubodrag Knežević ocenio je da loša privatizacija nije dovela do jačanja privredne aktivnost, već do njenog uništavanja.

"Ako država može da se zaduži za pokrivanje deficita javne potrošnje, za infrastrukturu, onda je pitanje zašto se ne zaduži i za oporavak privrede kako bi se oživelo ono što donosi novac", naglasio je Knežević.

Fond za razvoj Srbije mora da ima ključnu ulogu u delu obezbeđivanju sredstava, a ne banke preko kojih bi se zaduživali, istakao je on.

Prema njegovim rečima, finansijski podsticaj je neophodan za obnovu i modernizaciju kako bi se u Srbiji proizvodilo u skladu sa standardima u oblasti građevinske proizvodnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.