Dosta je socijalizma za bogate

Izvor: S media, 03.Jul.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosta je socijalizma za bogate

Nobelovac Džozef Štiglic ocenio je da je Vlada SAD-a podlegla pritisku velikih banaka i zahteva da se u Americi prekine sa socijalizmom za bogate. Umesto da ih pusti da pošteno ozdrave veštački ih hrane iz poreza, pri čemu su obični gradjani gotovo bez ikakve socijalne zaštite.

On je istakao da uprkos tome što političari ističu svoju spremnost da reformišu nadzor nad bankama, kako bi se sprečilo ponavljanje krize, banke ulažu sve napore u to da im ostane dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prostora da nastave da posluju kao i do sada.

Sa stanovišta banaka stari sistem je funkcionisao dobro i kada se to ne može reći iz ugla akcionara. Po mišljenju Štiglica, veoma je malo pažnje posvećeno tome kakav vid finansijskog sistema bi trebalo da imamo posle završetka krize. Preti rizik da će sistem posle toga postati još manje konkurentan od dosadašnjeg.

Ocenjujući da nije ispravno da država pruža pomoć velikim bankama, Štiglic je dodao da je Obamina vlada podlegla političkom pritisku i panici koje su one izazvale i da je zbog toga umesto bankara i akcionara spasavala banke. Poštovanje pravila tržišne ekonomije - da ne trpe oni koji su prouzrokovali toliko gubitaka svetskoj ekonomiji, već na tome zarađuju, nije samo veoma skupo već i grubo nepravedno.

Nova forma kapitalizma koja porazumeva ovu vrstu nadoknada i u kome se gubici (privatnih firmi) socijalizuju, a profiti privatizuju, osuđena je na neuspeh, kaže Štiglic, ukazujući da u njoj nema tržišne discipline. Velike banke znaju da mogu da posluju bez ikakvih kazni, tako da uprkos tome što im centralna banka obezbeđuje kredite gotovo bez kamate, one imaju na raspolaganju i kapital u nekontrolisanom obimu, piše ovaj profesor privrednih nauka na Kolumbija Univerzitetu.

Neki tu formu privrednog režima označavaju kao "socijalizam američkog tipa", kaže Štiglic, ali podseća da SAD imaju sada milione ljudi koji će izgubiti kuće, a pomoć koju će dobiti biće minimalna.

Ovaj ugledni ekonomista tvrdi da one banke koje su prevelike treba pustiti da propadnu i da se rasčlane, jer ne postoje nikakve činjenice koje bi potvrdile da ti kolosi donose nekakve društvene pogodnosti i prednosti koje bi odgovarale troškovima koje prebacuju na druge. I u slučaju da ih ne razbijemo, moramo njihovo poslovanje snažno ograničiti, pri čemu se ne sme dozvoliti da "parazitiraju na račun drugih", kao što su to radile do sada.

Banke su politički moćne i njihovo lobiranje funkcionisalo je do sada dobro. Sada se nadaju da će još jednom pokazati kakva je njihova moć, kako bi mogle da nastave da rade ono što im se sviđa, bez obzira na rizike koje će doneti poreskim obveznicima i nacionalnoj ekonomiji, naglasio je Štiglic, poručujući u svom autorskom tekstu u FTD da se "ne sme dozvoliti da do toga ponovo dođe".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.