Doniranje hrane socijalno ugroženim učenicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2019, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doniranje hrane socijalno ugroženim učenicima

Porodica Smerdov iz Vršca započela je akciju svakodnevnog doniranja hrane socijalno ugroženim učenicima. Za sada je to tek petnaestak đaka, ali je broj ugrožene dece znatno veći, a Smerdovi nisu u mogućnosti da za sve njih obezbede užine. Zato su se obratili potencijalnim donatorima, kako bi se akcija uspešno nastavila i proširila.

U vršačkoj Poljoprivrednoj školi i ŠC Nikola Tesla, odnedavno posluju objekti brze hrane. Porodica koja ih vodi odlučila je da svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << donira obrok deci koja ne mogu sebi da ga priušte, a korisnici koje određuju škole, mesečno dobijaju bonove koje mogu zameniti za besplatan obrok. Smerdovi su se na ovako nešto odlučili, jer su shvatili da, nažalost, takve dece nije malo.

"Tada sam ja sa sinom odlučio da "pokrijemo" tri učenika u Poljoprivrednoj školi, i to je startovalo negde od septembra. Ovde smo počeli da radimo u januaru, i u dogovoru sa direktorom, krenuli smo i ovde sa tri učenika", počinje priču Danilo Smerdov.

Šira javnost je za slučaj saznala i za njega se zainteresovala, nakon što je, krajem februara, "Priču sa dušom iz Vršca!" na društvenim mrežama podelila Ambasada Danske, a zatim, sredinom marta, i Fondacija Ana i Vlade Divac. Tako je polako počeo da raste broj donatora i obezbeđenih obroka.

"Trenutno mi finansiramo sedam đaka, i Studio Pingvin sedam đaka. Lepa vest je da su se projektu priključili naše komunalno preduzeće Drugi oktobar, i kompanije Minaqua, Carnex, i Swisslion", objašnjava Danilov sin, Aleksandar.

"Mi imamo sada još tri užine, i očekujemo da se u narednom periodu ova zaista humana priča proširi. Mislim da je to super, da neko uopšte ima ideju da na ovaj način pomogne našim učenicima", kaže direktor Poljoprivredne škole Srđan Kliska.

"Želja nam je da pokrijemo sve škole u Vršcu, i osnovne i srednje. E sad, to će zavisiti od broja donatora koji nam se jave", poručuje Aleksandar.

Projekat je podržalo i Vrščanima već poznato Humanitarnu udruženje Dobro delo, na čijem sajtu će biti objavljivano koliko je sredstava i obroka obezbeđeno, a porodica Smerdov se nada da će svojim gestom podstaći i preduzetnike u drugim gradovima, da se odluče na nešto slično.

"Da li možemo da rešimo sve problem? Ne. I mislim da je to čak neizvodljivo. Ali hajde da krenemo sa po jednim. Jedan slučaj manje, jedno gladno dete manje, i da pomognemo koliko možemo", zaključuje Danilo Smerdov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.