Izvor: B92, 04.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donet ukaz SAD o normalizaciji trgovinskih odnosa sa SCG

Vašington, Beograd -- Sjedinjene Američke Države donele su ukaz o normalizaciji trgovinskih odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom. Državni podsekretar SAD Mark Grosman obavestio je o tome premijera Srbije Zorana Živkovića i ministra spoljnih poslova SCG Gorana Svilanovića. Portparol Stejt departmenta Adam Ereli izjavio je da se tim ukazom uspostavljaju normalni ekonomski odnosi SCG i SAD. Kako iz Vašingtona izveštava dopisnik Radija B92 Helena Đorđević. Portparol Stejt departmenta Adam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ereli potvrdio je da je državni sekretar SAD Kolin Pauel u petak potpisao ukaz o normalizaciji trgovinskih odnosa SAD i SCG i da je zvaničnike u Beogradu o tome u subotu obavestio podsekretar Stejt departmenta Mark Grosman. Novinarima je rečeno da se administracija SAD na taj korak odlučila zato što je zakonski predlog koji je sadržavao akt o normalizaciji odnosa bio u zastoju u Senatu iz razloga koji nisu vezani za SCG, a pošto nije postojala nikakva primedba u Kongresu SAD, Stejt department se odlučio na svojevsrtan presedan, pa je akt potpisao Pauel na sugestiju predsednika SAD Džordža Buša. U administraciji SAD je rečeno kako se nadaju da će odluka o normalizaciji trgovinskih odnosa doprineti razvoju trgovine i ekonomije u Srbiji, a odluka bi trebalo da stupi na snagu 1. decembra.

Zoran Živković je izjavio da je potpisivanje ukaza o normalizaciji trgovinskih odnosa velik napredak koji će se pozitivno odraziti pre svega na investicije kompanija SAD na srpsko tržište. "Time se stvaraju uslovi da naša roba bude plasirana na tržište SAD s 20 odsto manjom carinom i ja očekujem da se to odrazi i na dalje investicije kompanija u SAD na tržište u Srbiji i povećno interesovanje za izvoz. Iz razgovora koje sam u Njujorku i Vašingtonu imao pre nekoliko meseci očekujem da se to pre svega pozitivno odrazi na plasman našeg oružja, pre svega lovačkog i streljačkog iz Zastave'. Mislim da će to biti dobar podsticaj i za ulaganja u Zastavu', a koja je najavila jedna firma iz SAD, i koja će te proizvode verovatno plasirati na tržište SAD", kaže on.

Ministar trgovine u Vladi Srbije Slobodan Milosavljević kaže da su, pored industrije naoružanja, za tržište SAD izuzetno važne farmaceutska i industrija nameštaja. Milosavljević očekuje da će u budućnosti u SAD biti izvoženi i meso i mesni proizvodi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.