Donacija za „Vinču“

Izvor: Blic, 01.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacija za „Vinču“

Iz Agencije za atomsku energiju stigla je odlična vest o donaciji 5,5 miliona evra za program nuklearne dekomisije Instituta „Vinča" pod nazivom VIND - kaže Uranija Kozmidis-Luburić, državni sekretar u Ministarstvu nauke.

Program nuklearne dekomisije - VIND najveći je projekat Međunarodne agencije za atomsku energiju vezan za jednu instituciju. Najvažniji zadatak programa jeste vraćanje iskorišćenog goriva iz nuklearnog reaktora u „Vinči" do podnožja Urala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Rusiji, odakle je gorivo svojevremeno i uvezeno.

- Evropska komisija sa 5.460.000 miliona evra pokriti troškove prve dve faze projekta dekomisije koji podrazumevaju pripremu goriva za transport - kažu u Ministarstvu nauke.

Uranija Kozmidis-Luburić naglašava da je to najveća donacija koja je ikad dodeljena jednoj zemlji.

- Ali donacija je i rezultat uspešnih pregovora Ministarstva nauke koji traju od juna 2006 - kaže Kozmidis-Luburić.

Ona ističe da je Evropska komisija obećala i donaciju od 25 miliona dolara za treću fazu projekta, u kojoj se gorivo prenosi iz Vinče do skladišta u podnožju Urala.

Rok za gorivo

Projekat VIND se finansira sredstvima Ministarstva nauke i inostranih donacija. Rok za prenos goriva je kraj 2010. godine, a do tada je neophodno obaviti sve pripreme. U Institutu „Vinča" ne postoje odgovarajući uslovi za smeštaj tog goriva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.