Dominiraju šefovi sa Bliskog istoka

Izvor: B92, 08.Jan.2024, 22:27

Dominiraju šefovi sa Bliskog istoka

Generalni direktori sa Bliskog istoka imaju više novca, moći i odgovornosti nego izvršni direktori u drugim regionima.

Oni su na čelu kompanija koje imaju monopolske pozicije u arapskom svetu i lideri su na globalnim tržištima. Mnogi od ovih lidera nalaze se na čelu vladinih tela ili su ministri.

Na trećoj godišnjoj listi 100 najboljih izvršnih direktora u svetu, koju objavljuje magazin Forbs, 23 su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 19 iz Egipta, a 18 iz Saudijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Arabije. Najviše direktora je iz bankarskog sektora, njih 17, dok ih je iz građevinarstva 14, a iz telekomunikacija devet.

Zemlje Bliskog istoka ulažu svoje suvereno bogatstvo u velika domaća preduzeća. Tako nastaju najveće banke u regionu, telekomunikaciona preduzeća, kao i rudarske, industrijske i pre svega naftne i gasne kompanije. Poslednjih godina povećana su ulaganja u turizam i ugostiteljstvo.

Globalni događaji, kao što su FIFA Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine i klimatska konferencija COP 28 u Dubaiju prošle godine, doprineli su rastućim korporativnim profitima. Glavni izvršni direktori sa Bliskog istoka fokusirali su se u 2023. godini na održivost, konsolidaciju i rast.

Saudijska Arabija posebno je investirala u različite sektore. Ubrzana korporativizacija podstakla je ekonomije, a konsolidacija državnih kompanija dovela je do pojave većih korporacija. Mnogi veliki IPO u regionu takođe su doprineli vrednosti kompanija.

Prvi među izvršnim direktorima na najnovijoj listi je šef najveće svetske naftne kompanije Saudi Aramko iz Saudijske Arabije Amin Naser. U novembru prošle godine vrednost kompanije procenjena je na 2.200 milijardi dolara. Vrednost njegove lične imovine procenjena je na oko 50 miliona dolara.

Na drugom mestu je Sultan el Džaber iz UAE, koji se nalazi na čelu državne energetske kompanije ADNOC. El Džaber je ministar industrije i napredne tehnologije u svojoj zemlji, a bio je predsedavajući na nedavno održanoj klimatskoj konferenciji COP 28. Vrednost njegove lične imovine procenjena je na 2,41 milion dolara.

Na trećem mestu je Ahmed bin Saed el Maktoum, šef najveće avio-kompanije u svetu, Emirejts erlajn & grup. On je takođe direktor aerodroma u Dubaiju, kao i kompanije Dubai holding. Emirejts je ostvario prihod od 32,6 milijardi dolara u prošloj fiskalnoj godini, dok je imovina avio-kompanije procenjena na 46,9 milijardi dolara.

Kompanije koje vodi 100 najboljih izvršnih direktora koji su uvršteni na listu zajedno vrede više od 5.000 milijardi dolara, dok su direktori u 2022. godini ostvarili prihod veći od 1.000 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.