Dokapitalizacija Čačanske banke

Izvor: B92, 14.Dec.2010, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokapitalizacija Čačanske banke

Beograd -- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finasijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, će dokapitalizovati Čačansku banku.

Vrednost dokapitalizacije je osam milona evra, a EBRD u dokapitalizaciji učestvuje kupovinom običnih akcija u vrednosti od 2,1 milion evra.

Ostatak od oko šest miliona evra će investirati IFC.

Ilić je podsetio da učešće Republike Srbije u kapitalu banke iznosi 38,8 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učešće drugog najvećeg akcionara - EBRD je 25 odsto, a ovom dokapitalizacijom IFC će učestvovati sa 19,9 odsto u kapitalu.

Dokapitalizacija Čačanske banke "nije vanredna okolnost", već sprovođenje strategije u upravljanju akcijama u bankama u kojima Republika Srbija ima vlasništvo, naveo je on.

Dokapitalizacija će, kako je istakao, omogućiti nastavak stabilnog poslovanja i rasta Čačanske banke, očuvanje vrednosti kapitala, lakši pristup medjunarodnim kreditnim institucijama i finasijskom tržištu i doprineti boljem dugoročnom finasiranju.

"Republika, kao pojedinačno najveći akcionar Čačanske banke, želi da se očuva i poveća tržišna vrednost banke u partnerskom odnosu sa EBRD i IFC, ali i da sa tim profesionalnim investitorima upravlja bankom u skladu sa najboljom medjunarodnom praksom", rekao je on.

Precizirao je da Čačanska banka sa 267,3 miliona evra ukupne aktive ima učešće od 1,2 odsto na bankarskom tržištu Srbije, depozit iznosi 132,9 miliona evra odnosno 1,02 odsto tržišnog učešća, a ukupni kapital banke iznosi 37,8 miliona evra, što prestavlja učešće na tržištu od 0,83 odsto.

Direktorka EBRD u Srbiji Hildegard Gacek kazala je da je dokapitalizacija namenjena obnovi i razvoju banke, odnosno pomoći pre njene privatizacije, koja bi podrazumevala prodaju strateškom partneru u naredne tri godine od dokapitalizacije.

Predstavnik IFC za Jugoistočne Evropu Edvard Struderman potvrdio je da je cilj da se podrži dugoročni plan za privatizaciju te banke koja zapošljava 400 ljudi i ocenio da će to biti važan korak finasijski sektor u Srbiji.

Predsednik Izvršnog odbora Čačanske banke Dejan Jovanović kazao da će EBRD i IFC pored dokapitalizacije obezbediti toj banci i kreditne linije od po pet miliona evra namenjene za finasiranje malih i srednjih preduzeća.

Podsetio je da je prethodna dokapitalizacija Čačanske banke, koju je 2006. uradio EBRD, dala odlične rezultate, jer je bilansna aktiva banke sa 3,8 milijardi porasla šest puta na 28,3 milijarde dinara, kreditni portfolio banke porastao je sedam puta na 21,5 milijardi, a depozitni potencijal banke je povećan na 14,1 milijardu dinara.

Banka je u saradnji sa EBRD, Evropskom investicionom bankom i drugim finansijskim institucijama obezbedila klijentima više od 2.800 kredita u ukupnom iznosu od oko 150 miliona evra, rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.