Izvor: Blic, 31.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojl: Srbiji je potreban budžet sa manjim javnim rashodima

Piter Dojl, šef misije MMF-a za Srbiju, smatra da produžavanje privremenog finansiranja omogućava dovoljno vremena za formiranje nove vlade.

"Produžavanje privremenog finansiranje za još tri meseca omogućava dovoljno vremena da se formira nova vlada koja bi napravila bolji budžet za 2007. godinu", kazao je šef misije MMF-a .

To bi, prema rečima Dojla, bilo najbolje rešenje, da na kraju marta ne dođe do prekida svih plaćanja iz budžeta, ali i da se finansiranje rashoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne nastavi u "polupravnom okviru". On je kazao da postoji opasnost po makroekonomsku stabilnost zemlje ako bi se nastavio rast javne potrošnje, ali i da bi prvo trebalo osigurati nastavak nesmetanog funkcionisanja države stvaranjem uslova za zakonit nastavak isplate penzija i plata u javnom sektoru.

"MMF ohrabruje što brže formiranje nove vlade, a ona bi trebalo da usvoji nov budžet sa pravim nivoima rashoda", naveo je Dojl, kao i da usvajanje postojećeg Predloga budžeta sa prevelikim deficitom ne bi bila dobra makroekonomska odluka za Srbiju.

Najveći izazovi za novu vladu Srbije biće, kako ocenjuje šef misije MMF-a za Srbiju , nastavak snažnog privrednog rasta i održavanje niske inflacije, koje otežavaju visok spoljnotrgovinski deficit i visoka stopa nezaposlenosti. Ključna mera za prevazilaženje tog izazova je, prema Dojlovoj proceni, restrukturiranje državnih i društvenih preduzeća, kroz privatizaciju i stečajeve.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.