Dogovor za obilaznicu

Izvor: Politika, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor za obilaznicu

Za obilaznicu oko Beograda Ministarstvo infrastrukture do kraja godine obezbediće oko 1,1 milijardu dinara, što bi trebalo da bude dovoljno da se izgradnja okonča do kraja aprila naredne godine, izjavio je juče "Politici" ministar Velimir Ilić. On je najavio da će na današnjoj sednici vlade zatražiti da se slobodnih 312 miliona dinara u tom ministarstvu, namenjenih za Koridor 10, preusmeri za isplatu dosadašnjih radova za obilaznicu, koja je "prioritet prioriteta".

– Vlada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nedavno donela zaključak da se 500 miliona dinara isplati odmah u januaru ili februaru za dosadašnje radove na obilaznici – rekao je Ilić. – Ministarstvo je samo odradilo deo posla koji se tiče projektne dokumentacije za Koridor 10 na makedonskoj i bugarskoj granici, jer su iz sopstvenih sredstava isplaćeni svi projekti. Sada imamo slobodne pare koje su bile za tu namenu pa ćemo ovih dana moći da ih prebacimo za obilaznicu. Oko 500 miliona dinara pokriće se kreditnom linijom, a još oko 300 miliona pokušaćemo da pronađemo, što će biti dovoljno da se u ovoj godini forsira maksimalno izgradnja.

Ilić napominje da posao sada ide punom parom, bez obzira što je bilo nekih zastoja. Obilaznica je najkritičnija investicija za koju treba, kako ističe, dosta sredstava. Po njegovim rečima, zato je neozbiljno što je bez saglasnosti resornog ministarstva i vlade "skinuto" 500 miliona namenjenih za obilaznicu i prebačeno za potrebe infrastrukture na Kosovu.

Naš sagovornik dodaje da je sa izvođačima napravio dinamiku radova za obilaznicu. Ibarska magistrala bi po tom planu mogla da se uključi preko Ostružnice u aprilu i da se uđe u rekonstrukciju Gazele što bi znatno smanjilo saobraćaj na tom mostu, inače najopterećeniju saobraćajnicu u Srbiji.

– Bez završetka obilaznice, nije moguća obnova Gazele – ukazuje Ilić. – Zato je veoma važno da se finansira njena izgradnja. Ministar Dinkić je obećao da će za to biti obezbeđeno 30 miliona evra i mi smo sa tom cifrom konkurisali kod evropskih banaka. Od EBRD i EIB dobili smo 124 miliona evra, što će u novembru moći da se koristi.

Na izgradnji obilaznice su angažovani giganti kao što su "Planum", "Mostogradnja", "Energoprojekt" i "Ratko Mitrović", sa kojima će se ministar, kako kaže, sastati sutra. On pri tom naglašava da je Ministarstvo infrastrukture iz sopstvenih sredstava nosilo deo investicija da bi izvođače održavalo u životu, jer ako se radovi zaustave potrebno je desetine miliona da se opet pokrenu.

– Ministarstvo je mnogo radilo i uspelo je da sve što je bilo predviđeno u NIP-u uradimo za pola godine. Zato mi teško padaju izjave, kao što je bila prva ministra Dinkića, da nismo sva odobrena sredstva potrošili. Naravno, Srbiji su potrebna i skijališta, ali obilaznica je sada važnija. Ne možemo praviti skijalište na svakoj planini, moramo negde stati dok se ne urade putevi i infrastruktura – zaključio je ministar Velimir Ilić.

--------------------------------------------------------------------------

Iz NIP-a još osam miliona dinara

Za izgradnju obilaznice oko Beograda ostalo je još samo osam miliona dinara, jer je od 721 miliona dinara, koliko je namenjeno za ovu godinu, potrošeno 713 miliona. Iz kancelarije za Nacionalni investicioni plan juče su Ministarstvu za infrastrukturu odobrili još 20 miliona dinara i za "Politiku" kažu da bi izdvojili još sredstava da je to traženo jer je od nacionalnog interesa da se završi Koridor 10 čiji je deo i obilaznica oko glavnog grada.

Obilaznica je u žiži interesovanja jer je ministar za ekonomiju i regionalni razvoj najpre izjavio da je za tu namenu ostalo para u Ministarstvu za infrastrukturu, pozivajući se na podatke iz kancelarije NIP-a. Potom je to demantovano uz tvrdnju da je naknadno stigla potvrda iz NIP-a da su pare ipak potrošene. Iz te kancelarije su, pak, juče tvrdili da ih ministar nije kontaktirao.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.