Izvor: B92, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dogovor sa prosvetarima blizu"

Beograd -- Ministar finansija Mirko Cvetković kaže da je blizu dogovor sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika.

Štrajk prosvetara je, podsetimo, počeo 19. novembra, a sada je u štrajku oko 1.600 škola. Cvetković je novinarima u parlamentu rekao da ne bi želeo da govori o detaljima, sve dok se ne održi sastanak sa ministrom prosvete Zoranom Lončarom. Iz sindikata prosvetnih radnika najavljuju da će se sutra sastati sa resornim ministrima.

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako komentariše primedbe nekih ekonomista da je predloženi budžet za 2008. godinu "predizborni", s obzirom na to da najveću stavku predstavljaju plate i doprinosi za zaposlene, ministar finansija je rekao da to nije ekonomski optimalni bužet, ali da je i maksimum koji se može dobiti u "ovom socijalnom trenutku".

"Da je on (budžet) predizborni, sigurno ne bi bilo štrajkova. Svi štrajkuju nezadovoljni budžetom", istakao je Cvetković, navodeći da, ako neko želi da "predloženi budžet poveže sa izborima, teško da će to moći da mu pođe za rukom".

Tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika koji su u štrajku nastaviće pregovore sa resornim ministarstvima o predlogu protokola za rast plata sutra u 14 sati u Vladi Srbije, izjavio je Beti v.d. predsednika Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

SPRV: Štrajk i dalje traje

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (SPRV) Miodrag Protić demantovao je da su sindikati obrazovanja postigli dogovor sa Vladom Srbije i rekao da se štrajk prosvetnih radnika i dalje nastavlja.

Protić je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da je stav članstva SPRV-a da "nema popuštanja" u pregovorima i da se dalje zahteva povećanje zarada od 15 odsto u sledećoj godini i korekcija koeficijenta od 10 odsto za nenastavno osoblje.

On je naveo da će takav stav predstavnici SPRV-a izneti na sutrašnjem sastanku Glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji je SPRV kolektivni član.

U međuvremenu se očekuje da se glavni odbori Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata obrazovanja Srbije izjasne o predlogu protokola.

Prema najavama iz sva tri sindikata, štrajk prosvetnih radnika skraćenjem časova se nastavlja.

Glavni odbor "Nezavisnosti" u subotu je prihvatio predlog tesnom većinom, rekao je Živanović. On je naglasio da "Nezavisnost" nastupa jedinstveno sa ostala dva reprezentativna sindikata i odluke će donositi zajednički, u skladu sa prethodnim dogovorom.

Prema ŽIvanovićevim rečima, tek posle odluke glavnih odbora preostala dva sindikata i pregovora u Vladi, moguće je potpisivanje protokola, a do tada traje štrajk.

I pregovori o zahtevima Sindikata nauke trebalo bi da budu nastavljeni danas popodne, dok će pregovori sa sindikatima prosvete biti nastavljeni sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.