Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor oko prirodnog gasa

Beograd -- Kompanije MOL Transport prirodnog gasa i Srbijagas potpisali su sporazum oko isporuke gasa Srbiji.

Time se rešava pitanje isporuke prirodnog gasa Srbiji do kraja 2017. godine, a dogovorena je i prosečna dnevna isporuka gasa Srbiji preko Mađarske. Iz Srbijagasa su saopštili da je reč o povoljnijim uslovima za transport, koji će omogućiti smanjenje troškova za 80 odsto i uštedu 14 miliona dolara godišnje.

Kako se navodi u saopštenju, Srbijagas je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisivanjem ugovora obezbedio kontinuitet u snabdevanju potrošača i dovoljne količine gasa za grejnu sezonu.

Dugoročni ugovor o transportu gasa kroz Mađarsku iz 1998. godine upotpunjavan je amandmanima, koji su omogućavali smanjenje naknade za transport gasa, a poslednji amandman istekao je 30. aprila ove godine, piše u saopštenju.

Otvorena ekonomska kancelarija Mađarske

Danas je potpisan Memorandum o razumevanju i intenziviranju bilateralnih odnosa između Mađarske i Srbije, a u Beogradu je otvorena ekonomska kancelarija ambasade Mađarske u Srbiji i Crnoj Gori.

Mađarski državni sekretar za privredu i saobraćaj Đerđ Gilijan izjavio je na konferenciji za novinare da se ekonomska razmena između dve zemlje već godinama dinamično razvija, naglašavajućji da se vrednost te razmene za proteklih pet godina udvostručila.

Gilijan je istakao da trenutne mađarske investicije u zemlje regiona iznose 1,5 milijardi evra, od čega je samo manji deo u SCG. On je dodao da je njegova zemlja spremna da podeli svoje iskustvo sa Srbijom oko pridruživanja Evropskoj uniji, jer je od ulaska u tu zajednicu višestruko uvećan kapital koji je uložen u Mađarsku.

Prema podacima mađarske ambasade u SCG, ukupna robna razmena SCG i Mađarske dostigla je prošle godine 755 miliona dolara, od čega je preko 620 miliona dolara zaradila Mađarska.

Državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije Vlatko Sekulović najavio je da su u planu razgovori o mogućnosti uvođenja avio-linije između Budimpešte i Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.