Dogodine ciljana inflacija u rasponu od 6 do 10 odsto

Izvor: Blic, Beta, 24.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogodine ciljana inflacija u rasponu od 6 do 10 odsto

"Narodna banka Srbije će monetarnu politiku u idućoj godini prilagođavati ciljanoj ukupnoj iflaciji u rasponu do šest do 10 odsto", najavio je danas direktor Sektora NBS za ekonomske analize i istraživanja Branko Hinić.

On je na okruglom stolu povodom prezentacije izveštaja NBS o inflaciji rekao da NBS i Vlada Srbije uskoro treba da potpišu memorandum kojim će se prezicirati njihova odgovornost u postizanju ciljanog rasta potrošačkih cena.

Za ovu godinu NBS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je predvidela baznu inflaciju koja se odnosi na cene koje se slobodno formiraju, u rasponu od tri do šest odsto, ali je ona, prema rečima Hinića, iznad očekivanja.

Rast cena, kako je ocenio, posledica je velikih inflatornih očekivanja, pogotovo izazvanih svetskom finansijskom krizom, kao i poskupljenja električne energije.

Hinić je rekao da pojeftinjenje naftnih derivata na svetskom tržištu nije uticalo na snižavanje cena u Srbiji.

NBS, kako je istakao, ne može da predvidi kretanje deviznog kursa u narednom periodu, ali je izvesno da će to zavisiti od ekonomskih dešavanja u zemlji.

"Dinar je od oktobra oslabio u odnosu na evro za 13 odsto, a u odnosu na dolar 24 odsto", rekao je Hinić i objasnio da je to posledica povlačenja devizne štednje, smanjenja likividnosti na finansijskom tržištu, rasta premija rizika i visoke traženje za devizama.

On je naveo da je centralna banka u oktobru i novembru prodala 471 milion evra da bi sprečila prevelike dnevne oscilacije deviznog kursa i naglasio da se na kraći rok ne može očekivati da NBS smanji referentu kamatnu stopu, odnosno da je izvesnije da će ona biti povećana ili ostati 17,75 odsto.

Ekonomista Stojan Stamenković je ukazao da je bilo očekivano, zbog negativnog iskustva iz prošlosti, da će građani u Srbiji, plašeći se posledica svetske finansijske krize, povlačiti devizne štedne uloge. On je dodao je iz banaka povučena štednja u vrednosti od oko milijardu evra.

Svetska finansijska kriza u Srbiji će se, kako je rekao, najviše odraziti na privredu, pre svega na smanjenje izvoza zbog nedostatka investicija iz inostranstva i nemogućnosti dobijanja novih pozajmica.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić je ocenio da bi ekonomskoj situaciji u Srbiji više podogovalo da se devizni kurs slobodno formira, umesto što na njega utiče NBS prodajom deviznih rezervi.

Zamenik predsednika Izvršnog odbora "Rajfajzen banke" u Srbiji Zoran Petrović je rekao da bi podizanju likvidnosti banaka doprinelo snižavanje devizne obavezne rezerve.

Petrović je dodao da je Vlada Srbije trebalo da novim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom ugovori povlačenje iznosa većeg od 520 miliona dolara, koji bi mogao da se koristi za ublažavanje negativnih efekata svetske finansijske krize.

"Nadam se da Vlada Srbije ima pripremljen paket mera u slučaju da kriza potraje", rekao je Petrović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS: Dogodine ciljana inflacija u rasponu od 6 do 10 odsto

Izvor: TV Avala, 24.Nov.2008

Narodna banka Srbije (NBS) će monetarnu politiku u idućoj godini prilagođavati ciljanoj ukupnoj iflaciji u rasponu do šest do 10 odsto, najavio je danas direktor Sektora NBS za ekonomske analize i istraživanja Branko Hinić.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.