Dodatne subvencije proizvođačima duvana

Izvor: RTS, 09.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodatne subvencije proizvođačima duvana

Subvencije za poljoprivrednike 12.000 dinara po hektaru. Dodatnih 20.000 dinara po jedinici zemljišta za proizvođače duvana. Premije ne važe za nove parcele. Proizvodnja duvana najsubvencionisanija grana poljoprivrede u Srbiji u 2009. godini.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbedilo je 12.000 dinara po hektaru za subvencije poljoprivrednicima u 2009. godini.

Dosadašnji novčani iznos po jedinici površine poljoprivrednog zemljišta iznosio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je 10.000 dinara.

Dodatne premije od 20.000. dinara po hektaru za proizvođačinj duvana, biće obezbeđene posebnom uredbom.

Podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede planirana su Uredbom o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje repromaterijala za ratarsku proizvodnju u 2009. godini.

Moći će da ih koriste sva komercijalna porodična registrovana poljoprivredna gazdinstva koja plate svoja dugovanja za 2008. godinu Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika osim korisnika u marginalnim područjima koja su precizno definisana.

Poljoprivrednici, mogu do 31. marta da registruju i obnove registraciju svojih gazdinstava u Upravi za trezor, gde će dobiti potrebnu dokumentaciju.

Proizvođačima duvana dodatne premije

Proizvođači duvana nisu imali pravo na određeni novčani iznos po hektaru ranijih godina.  Osim subvencija od 12.000 dinara po hektaru, ove godine, posebnom uredbom, obezbediće se i premije od po 20.000 dinara po hektaru, isključivo za proizvođače duvana.

Premije su namenjene takozvanim "inputima" u proizvodnji kao što su gorivo, mineralno đubrivo i seme, a pravo na njih neće moći da se ostvari za nove parcele pod duvanom, rečeno je RTS-u u Ministarstvu poljoprivrede.

Srpski proizvođači duvana dobiće prednost u dobijanju bespovratnih sredstava od države za prelazak na proizvodnju drugih kultura, a i veći procenat bespovratnih sredstava za kupovinu mehanizacije nego ostali poljoprivredni proizvođači.

Stav Ministarstva poljoprivrede je da paket mera proizvodnju duvana čini daleko najsubvencionisanijom granom poljoprivrede u Srbiji 2009. godine.

U Srbiji se prodaju najjeftinije cigarete u Evropi

Cena kutije cigareta u Srbiji najmanja je u Evropi i iznosi 1,70 evra, dok se u okolnim zemljama i Evropskoj uniji prodaje po ceni od 2,73 do sedam evra.

Ukoliko bi prerađivači podigli cenu paklice za samo 30 para to bi bilo dovoljno da se isplati celokupna premija proizvođačima duvana, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Evropska Unija zabranjuje bilo kakvu subvenciju proizvodnje duvana od 2011. godine, a Svetska trgovinska organizacija, čiji član Srbija treba da postane ove godine, dozvoljava svega pet odsto cenovne podrške određenim poljoprivrednim proizvodnjama.

Iz Ministarstva podsećaju da se od 80 do 90 procenata cigareta proizvedenih u Srbiji tu i potroši, kao i da je Srbija zemlja sa najvećim procentom dece pušača u Evropi.

Oko 25 procenata svih malignih oboljenja u Srbiji, preciziraju u Ministarstvu poljoprivrede, uzrokovano je duvanom, a godišnje se potroši više od dve milijarde dinara na lečenje bolesti uzrokovanih duvanom.

Ministarstvo poljoprivrede je početkom 2009. godine najavilo da u ovoj godini neće cenovno, odnosno kroz premije, podržati proizvodnju duvana, što je izazvalo negodovanje proizvođača koji smatraju da je time ugrožena njihova egzistencija i dovedeno u pitanje oko 6.000 radnih mesta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drzava nudi olaksice proizvodjacima duvana

Izvor: Economy.rs, 09.Feb.2009

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je danas da je proizvodjacima duvana za 2009. godinu ponudilo da ostvare pravo na regres od 12.000 dinara po hektaru kao i ostala gazdinstva, ali i dodatnih 20.000 dinara po hektaru.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.