Dobre vesti za mlade; Srbija ide brzim koracima napred FOTO

Izvor: B92, 16.Sep.2021, 13:02

Dobre vesti za mlade; "Srbija ide brzim koracima napred" FOTO

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali obišao je danas kompaniju "Esensa", koja učestvuje u programu Vlade Republike Srbije "Moja prva plata".

Tom prilikom je razgovarao sa troje mladih, koji su ostvarili svoje prvo radno iskustvo.

"Upravo ka tome je usmeren program 'Moja prva plata', da mladi koji završe fakultet ili srednju školu dobiju mogućnost da steknu prvo radno iskustvo. To je obično najteži korak", rekao je Mali i poručio direktoru kompanije "Esensa" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da mu je drago što je zahvaljujući tom programu uspeo da u troje mladih ljudi koje je angažovao prošle godine, a koji su sada dobili posao za stalno, pronađe kvalitetne kadrove.

Ministar je najavio da ove godine počinje drugi ciklus programa "Moja prva plataˮ, te da je do 20. septembra rok za prijavu poslodavaca na teritoriji Srbije.

"Prošle godine je tačno 8.224 mladih uzelo učešće i pronašlo svoj prvi posao u okviru ovog programa. Od tog broja 90 odsto njih je reklo da će ovaj program preporučiti svojim prijateljima, a 80 odsto njih je bilo zadovoljno svojim poslodavcem i izrazili su želju da nastave da rade kod njih. Ovim smo ostvarili izuzetan uspeh. Stopa nezaposlenosti među mladima je 2012. godine bila preko 50 odsto, a sada je negde oko 21-22 odsto. To je i dalje veći procenat od prosečne nezaposlenosti u Srbiji, i na tome moramo da radimo. Zato krećemo sa drugim programom ove godine", objasnio je on.

Istakao je da će biti povećan iznos novca kojim Vlada Republike Srbije stimuliše poslodavce.

"Za sve one koji završe srednju školu država će isplaćivati 22.000 dinara, a za one sa završenim fakultetom 26.000 dinara kao pomoć za isplatu plate. Očekujemo da će ostatak isplatiti poslodavac. Srbija ide brzim koracima napred, nama je stopa rasta ove godine oko 6,5 do 7 odsto, što znači da ćemo biti među tri najbolje zemlje u Evropi. Kada su brzina naše ekonomije i njen rast u pitanju, ali da bi nastavili sa rastom, neophodno je da naši mladi ostaju u Srbiji i da ovde pronađu svoj interes, da ovde mogu da ostvare svoje snove. Takođe, i da pronađu što više ovakvih preduzeća poput 'Esense'. Zato ih pozivam da učestvuju u ovom programu, ali i kompanije da nađu svoj interes u tome da gradimo još lepšu i bolju Srbiju", rekao je Mali.

Predstavnik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović, koji je takođe prisustvovao događaju, je napomenuo da je prošlogodišnji projekat "Moja prva plata" bio veoma uspešan, jer je preko 90 odsto mladih i kompanija navelo da bi preporučili ovaj program.

"Sada je najvažnije da se što više kompanija prijavi do 20. septembra. Pozivam sve kompanije na našem tržištu da iskoriste ovu priliku, jer bitka za dobre kadrove je bitka za stratešku budućnost kompanije", rekao je on.

Jedna od troje mladih koji su šansu za prvo zaposlenje dobili prošle godine u kompaniji "Esensa" je Dunja Pržulj. Ona je istakla da je na pravi način iskoristila ovu šansu, jer sada ima siguran posao, koji voli.

"Istražujemo svakog dana, učimo nešto novo i razvijamo nove metode. Preporučila bih mladima da se prijave na ovaj program i da iskoriste svoju prvu šansu", rekla je ona.

Direktor tog preduzeća Miomir Nikolić je objasnio da je kompanija prepoznala poslovni interes u zapošljavanju mladih.

"Primili smo troje mladih tokom prošle godine, oni su pokazali veliko interesovanje, sposobnost i znanje, a ovde su ostvarili praksu i svoje znanje pretvorili u iskustvo. Ta tri mlada čoveka – Dunja, Nenad i Marko, svakako će nastaviti da rade u našem timu. Izlazi i novi konkurs "Moja prva plata", u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Vladom Republike Srbije, u okviru kojeg ćemo zaposliti petoro ljudi, u oblasti hemije, tehnologije. Ovom prilikom zainteresovane pozivam da se jave, a posebno su nam interesantni mašinski inženjeri i oni koji bi želeli da svoje iskustvo stiču u mladom kolektivu poput našeg", objasnio je Nikolić.

Poziv za prijavu mladih koji ispunjavaju uslove biće otvoren od 1. do 31. oktobra ove godine. Detaljne informacije zainteresovani kandidati i kompanije koje bi želele da učestvuju u programu "Moja prva plata", mogu se pronaći na sajtu - https://mojaprvaplata.gov.rs/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.