Dobra vest za milione radnika u Nemačkoj: Stiže novac

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 09:40

Dobra vest za milione radnika u Nemačkoj: Stiže novac

Dolazak nove godine doneo je dobre vesti za milione radnika u Nemačkoj. Naime, u Nemačkoj je od 1. januara povećana minimalna zarada po satu.

Naime, u Nemačkoj je od 1. januara povećana minimalna zarada po satu.

Kako je ranije najavljeno, mnogi troškovi za stanovnike Nemačke porasli su od 1. januara 2024. godine. To znači da će gorivo i grejanje ponovo poskupeti.

Pošto je porez na CO2 porastao na 45 evra po toni, rastu i cene energenata. Od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine poskupelo je i jelo u restoranima ili kafićima, jer se PDV ponovo primenjuje po stopi od 19 odsto umesto 7 odsto.

U Nemačkoj se povećava minimalna zarada po satu

Doprinosi za socijalno osiguranje će takođe biti veći – ali samo za one sa visokim zaradama. Ali, s druge strane, postoje dobre vesti. Nakon što su povećana socijalna davanja, dohodak građana i minimalna satnica su povećani u Nemačkoj.

Od 1. januara zakonska minimalna zarada po satu povećana je sa 12 evra na 12,42 evra po satu. Istovremeno, gornja granica za male poslove takođe je povećana sa 520 evra na 538 evra. Postoji još jedna novina u platama pripravnika.

Rast minimalne satnice za pripravnike

U prvoj godini školovanja minimalna zarada raste za 4,7 odsto na 649 evra mesečno. Ovo utiče na sve obuke koje su započete 1. januara ove godine.

Još jedna dobra vest je olakšanje za one kojima je potrebna nega. Za sve koji primaju kućnu negu naknada se uvećava za pet odsto. U zavisnosti od nivoa nege, mesečno je više od 16 do 45 evra.

Popusti su dostupni i za pacijente koji primaju kućnu negu. U zavisnosti od dužine boravka u domu, procenat doplate se povećava između pet i deset odsto. Povećava se i dečiji dodatak za porodice sa niskim primanjima. Maksimalni iznos dečjeg dodatka koji roditelj prima za dete povećava se sa 250 evra na 292 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.