Dobra prodaja podigla akcije Svoča

Izvor: B92, 07.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra prodaja podigla akcije Svoča

Cirih -- Vrednost akcija najvećeg svetskog proizvođča satova,švajcarskog Svoča, porasla je danas za oko tri procenta.

Komentar čelnika Svoča je donekle uspeo da ublaži zabrinutost da tražnja ručnih satova opada

Do rasta je došlo nakon što je predsednik grupacije Nikolas Hajek izjavio da je prodaja u prva dva meseca 2008. bila "apsolutno senzacionalna". On je naveo da će ova godina "biti u najmanju ruku podjednako dobra kao 2007. čak i u slučaju da velike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke, uključujući švajcarske, pokušaju da nas uvere da će se njihove poteškoće preneti na nas".

Kao reakcija na pozitivne komentare, vrednost akcija Svoča je na ciriškoj berzi juče porasla 3,7 odsto na 317 franaka (200 evra), da bi se kasnije cena stabilizovala na 311,5 franaka.

Komentar čelnika Svoča je donekle uspeo da ublaži zabrinutost da tražnja ručnih satova opada. Udruženje švajcarske industrije satova je iznelo prognozu da bi rast prodaje tih proizvoda ove godine mogao da iznosi svega pet odsto, prema 16 procenata u 2007. godini.

Najveći konkurent Svoča, švajcarska kompanija "Finansijer Rišmon" je saopštila 23. januara da je u tri meseca zaključno sa decembrom 2007. zabeležio sporiji rast prihoda usled slabije prodaje u SAD i Japanu.

Tražnja satova u Evropi podstiče rast prihoda u tom sektoru, naveo je Hajek. "Sad je Evropa, a ne SAD, najveća privredna sila. Ne bi trebalo da podležemo finansijskoj histeriji", dodao je on.

Analitičar konsultantske firme "Landsbanki Kepler" Džon Koks smatra da je grupacija Svoč u odličnom stanju, zauzima dobru poziciju na kineskom tržištu i da bi trebalo da ima koristi od Olimpijskih igara u Pekingu i Evropskog prvenstva u fudbalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.