Dobit Pepsija 1,43 milijardi dolara

Izvor: B92, 24.Apr.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobit Pepsija 1,43 milijardi dolara

Njujork -- Američki proizvođač bezalkoholnih pića Pepsiko je saopštio da je u prvom tromesečju ostvario čistu dobit od 1,43 milijarde dolara, za četvrtinu više nego 2009.

Rezultati su bolji nego što se prvobitno očekivalo, a u firmi smatraju da je na to najviše uticalo nedavno preuzimanje najvećih punionica njenih napitaka za 7,8 milijardi dolara.

Razlog preuzimanja bio je želja kompanije za većom kontrolom nad distribucijom njenih proizvoda u Severnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Americi. Ta transakcija bi firmi trebalo da donese uštedu u vrednosti 400 miliona dolara.

Promet Pepsika je povećan 13 odsto, na 9,37 milijardi dolara, ali je ipak ispod očekivanja analitičara, koji su predviđali promet od 9,57 milijardi dolara. Firma je takođe potvrdila da za celu ovu godinu prognozira rast profita po akcija za 11 do 13 odsto, ne računajući uticaje fluktuacije valutnih kurseva.

Glavni konkurent Pepsika, kompanija "Koka kola" trenutno radi na sličnoj transakciji - preuzimanju severnoameričkih aktivnosti najveće punionice svojih pića "Koka-kola enterprajzis", koja bi trebalo da bude okončna najranije u četvrtom tromesečju.

"Koka kola" je u prvom ovogodišnjem tromesečju imala nešto niže prihode od očekivanih, najviše zbog dva odsto manje prodaje u Severnoj Americi.

Najveći svetski proizvođač pića ostvario je čistu dobit od 1,61 milijardi dolara, što je povećanje od 19 odsto na godišnjem nivou. Izvukli su je velika potražnja na tržištima u razvoju, medju kojima je najveći rast prodaje zabeležen u Indiji - 29 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.