Dobit Komercijalne banke 4 mlrd.RSD

Izvor: B92, 24.Apr.2013, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobit Komercijalne banke 4 mlrd.RSD

Beograd -- Komercijalna banka je u 2012. godini imala dobit od četiri milijarde dinara i povećala tržišno učešće u Srbiji za 0,9 odsto, na 11,3 odsto.

Bilansna aktiva banke povećana je za 48,7 milijarde dinara, odnosno 17,7 odsto, što je dvostruko više od proseka bankarskog sektora u Srbiji.

Ukupna aktiva Komercijalne banke, druge po tržišnom udelu u Srbiji, na kraju 2012. godine iznosila je tri milijarde evra, a kapital 535 miliona evra.

"Nivo problematičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kredita u banci je 30 odsto niži od proseka bankarskog sektora i ti krediti u ukupnim pozjamicama banke imaju udeo od 13 odsto", rekao je na konferenciji za novinare predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Ivica Smolić.

On je istakao da su depoziti u Komercijalnoj banci dostigli dve milijarde evra, od čega je devizna štednja 1,32 milijarde evra.

"Rast tržišnog učešća nije, međutim, primarni cilj menadžmenta banke, već je u fokusu povećanje efikasnosti, radi obezbeđivanja sigurnog i stabilnog poslovanja u narednom periodu", rekao je Smolić na konferenciji za novinare, prezentujući pokazatelje poslovanja Komercijalne banke u 2012.

Smolić je naglasio da je aktiva po zaposlenom udvostručena tokom četiri godine, što znači da banka ima isti broj zaposlenih, a duplo veći obim posla.

Komercijalna banka je prva banka u Srbiji po deviznoj štednji stanovništva, na čijim računima je svaki šesti evro devizne štednje u Srbiji, u vlasništvu 492.000 štediša.

Najveći pojedinačni vlasnik Komercijalne banke je država Srbija sa udelom od 42,6 odsto, a manjinski vlasnici su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), nemački DEG-a i švedski Svedfonda. EBRD je 2006. godine dokapitalizacijom postala vlasnik 25 odsto kapitala Komercijalne banke. Nova dokapitalizacija obavljena je krajem 2009, kada su EBRD, IFC, DEG i Svedfond uložili 120 miliona evra, a država zadržala pravo da do kraja 2012. prati to ulaganje i ostane najveći vlasnik.

Bekgraund privrede uticaće na banke

Kapital Komercijalne banke povećan je za 35,2 odsto na 535 miliona evra, od čega je više od 350 miliona evra akcijski kapital, koji je porastao za 40 procenata. Prinosi na ukupan kapital uvećani su za 9,4 procenta.

"Depoziti banke dostigli su dve milijarde evra, od čega samo devizna štednja, koja je porasla u 2012. za 6,2 odsto, iznosi 1,32 milijarde evra. Na računima u Komercijalnoj banci nalazi se svaki šesti evro devizne štednje ukupnog bankarskog sektora, u vlasništvu gotovo pola miliona štediša", kazao je Smolić.

Posebno je interesantno, ukazao je Smolić, da 45 procenata štednih uloga čine oročeni depoziti na rok duži od 12 meseci, pri čemu čak 94,8 odsto otpada na uloge u visini do 10.000 evra.

Trend rasta štednje, kako je rekao, nastavljen je i u prvom kvartalu 2013. godine.

"Komercijalna banka je prošle godine ostvarila neto profit od četiri milijarde dinara, pri čemu su prihodi od naknada i kamata iznosili 98 procenata", rekao je Smolić, napominjući da banke u Srbiji sve manje zarađuju usled pada bankarskih marži i da će se takvo kretanje nastaviti i ubuduće.

Smolić je izrazio oprezni optimizan u pogledu poslovnog ambijenta u 2013, ocenivši da će se "loš bekgraund privrede odraziti na poslovanje banaka".

Prema njegovim rečima, Komercijalna banka će u predstojećem periodu biti fokusirana na stabilnost i održivost poslovanja pod pritiskom okruženja, za šta je preduslov visok kapacitet fleksibilnosti i adaptibilnosti, visok nivo kapitala i široka baza klijenata.

Krajem oktobra prošle godine država je u dokapitalizaciju banke uložila 100 miliona evra i zadržala udeo od 42,6 odsto.

Krajem juna 2013. akcionari Komercijalne banke treba da potpišu novi ugovor, a očekuje sa da će do tada biti postignut dogovor da se ne menja vlasnička struktura banke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dobit Komercijalne banke četiri milijarde dinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2013

Komercijalna banka je u 2012. godini imala dobit od četiri milijarde dinara i povećala tržišno učešće u Srbiji za 0,9 odsto, a na 11,3 odsto.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.