Dobit Exxon Mobila potonula 58%, smanjuje investicije

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Feb.2016, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobit Exxon Mobila potonula 58%, smanjuje investicije

IRVING - Naftna kompanija Exxon Mobil izvijestila je u utorak o najmanjoj tromjesečnoj dobiti u više od deset godina, a zbog pada cijena nafte najavila je i smanjenje investicija u 2016. za četvrtinu.

Kompanija iz Texasa objavila je da je dobit u četvrtom tromjesečju pala na  2,78 milijardi dolara, što je 58 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana ranije. To je najmanja kvartalna dobit tog naftnog diva od 2002. godine.

Cijene sirove nafte pale su za oko >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 70 posto u odnosu na cijene iz 2014. godine kada su iznosile preko 100 dolara za barel. Trenutne cijene od oko 30 dolara za barel potaknule su val smanjenja investicija naftnih kompanija koje režu ulaganja u nove bušotine i projekte.

Exxon za ovu godinu prognozira kapitalnu potrošnju od oko 23,2 milijarde dolara, što je pad za 25 posto u odnosu na 2015. Kompanija je također objavila da je njegova proizvodnja nafte i plina porasla u četvrtom tromjesečju za 4,8 posto na godišnjoj razini zbog crpljenja većih količina nafte.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.