Dobio od suda pravo da bude dosadan na poslu i 3.000 evra pride

Izvor: B92, 28.Nov.2022, 17:20

Dobio od suda pravo da bude dosadan na poslu i 3.000 evra pride

Ako ste dosadni saradnicima na poslu, u Francuskoj sada imate legalno pravo da budete takvi.

Naime, Vrhovni kasacioni sud presudio je da je jedan poslodavac prekršio prava svog zaposlenog otpustivši ga jer nije bio dovoljno "zabavan" na poslu.

Čovek, koji se u medijima spominje samo kao gospodin T, pobedio je u sudskoj bici protiv pariske konsultantske firme Cubik Partners, koja inače posluje pod motom "zabavno i profesionalno". Presuda je objavljena ove nedelje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piše The Telegraph, a prenosi Indeks.

Ovaj je čovek dobio otkaz 2015, a kao razlog otpuštanja naveli su njegovu "profesionalnu neadekvatnost". On, naime, nije želeo da učestvuje u „timbilding“ događajima za osoblje, a na sudu je kao argument za to kazao kako on ima "drugačiju definiciju zabave".

Sud: Nisu svi oduševljeni prisilnim seminarima i pićima

Sud se složio s gospodinom T u neverovatnoj presudi, navodeći da nisu svi oduševljeni "prisilnim učestvovanjem na seminarima i pićima na kraju nedelje", koja često završavaju "prekomernim unosom alkohola".

U pravnom smislu, sud je zaključio da su iz Cubik Partnersa prekršili "temeljno pravo na dostojanstvo i poštovanje privatnog života" gospodina T i nisu poštovali njegovu "slobodu izražavanja", koju je koristio odbijajući da učestvuje u aktivnostima. Pravo na privatnost i pravo na slobodu izražavanja sadržani su u Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Gospodin T dobio i tri hiljade evra odštete

Sud je komentarisao i moto firme "zabavno i profesionalno", kazavši da je takva kultura dovela do "ponižavajućih i nametljivih praksi u vezi s privatnošću, kao što su simulirani seksualni činovi, obaveza deljenja kreveta s kolegama tokom seminara, korišćenje nadimaka za označavanje ljudi i vešanje deformisanih i izmišljenih fotografija u kancelarijama".

Odlukom su takođe dodeljene tri hiljade evra bivšem radniku firme Cubik Partners, s mogućnošću dodatne 461 hiljade evra odštete, ako se sud složi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Francuskoj kompanija ne sme da vas prisiljava na timbilding događaje i druženje

Izvor: Radio 021, 28.Nov.2022

Ako ste dosadni saradnicima na poslu, u Francuskoj sada imate legalno pravo da budete takvi.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.