Dobavljači odlučili pružiti ruku spasa 3. maja

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Avg.2019, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobavljači odlučili pružiti ruku spasa 3. maja

RIJEKA - Od četiri uvjeta koji se moraju zadovoljiti da bi Ministarstvo financija izdalo državna jamstva riječkom brodogradilištu slijedom prekjučerašnje odluke Vlade, u ovom trenutku praktički se sve svodi na dobavljače i kooperante »3. maja« koji, podsjetimo, do 31. kolovoza imaju rok za dostaviti pisane i pečatirane izjave prema kojima pristaju da im se u prvom »šutu« isplati 15 posto njihovih potraživanja, dok se za ostatak slažu na dvogodišnji moratorij.

Prijedlog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << takvog sporazuma iz 3. maja odaslali su svim kooperantima i dobavljačima još prije deset dana, dobar dio njih ih je već vratio potpisane, a prekjučerašnja odluka Vlade taj je proces, kako doznaje Novi list, zahuktala.

Prema dostupnim informacijama, na trećemajskoj listi vjerovnika, što dobavljača, što kooperanata nalazi se oko 300 pravnih osoba, kojima riječko brodogradilište duguje oko 150 milijuna kuna. Raspon pojedinačnih potraživanja vrlo je širok i, kako doznajemo, kreće se od osamdesetak kuna, pa do iznosa koji premašuje i više od 10 milijuna kuna koliko, primjerice, od »3. maja« potražuje HEP, koji se također vodi kao jedan od dobavljača.

Neki od najznačajnijih vjerovnika riječkog brodogradilišta ruku suradnje pružili su još početkom srpnja, kada su povukli ovrhe s trećemajskih računa. Podsjetimo, radilo se o čak osamdeset milijuna kuna za koliko se tada, kada još nije bilo ni naznake kakav će biti Vladin konačan stav oko sudbine »3. maja«, uspjela smanjiti blokada.

Sve to upućuje da ne bi trebalo sumnjati u uspjeh ovog aktualnog izjašnjavanja trećemajskih dobavljača i kooperanata, bez obzira što će gro svojih potraživanja morati staviti u mirovanje iduće dvije godine.

No, to je jedini način da bi se u riječkom brodogradilištu nastavila proizvodnja, a samim time i da u perspektivi dođu do svojeg novca. U protivnom, izgubili bi sve, jer »3. maj« nema imovine iz koje bi se ta potraživanja kooperanata i dobavljača mogla namiriti.

U škveru se vode finalni pregovori i usuglašava konačni tekst ugovora koji bi se trebao potpisati s kandskom brodarskom kompanijom Algoma, i to za novogradnju 733, odnosno samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutog tereta. Očekivanja su da bi se i to tijekom idućeg tjedna trebalo privesti kraju, nakon čega bi Vlada odobrila nova jamstva za kredit potreban za završetak ovog broda koji je u fazi gotovosti između 50 i 60 posto.

Također, vrlo je vjerojatno da će se idući tjedan parafitrati i ugovor između »3. maja« i državne tvrtke Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod koja će u cijelom ovom procesu imati ključnu, kontrolnu i nadzornu funkciju do razine da će, doslovno, svaka faktura prije isplate morati dobiti zeleno svjetlo, odnosno njihovo odobrenje.

Iz riječkog brodogradilišta doznajemo da se već sada intenzivno obavljaju sve potrebne predradnje kako bi se onog trenutka kad Ministarstvo financija izda državna jamstva čim prije operacionalizirala ova prva kreditna linija od 150 milijuna kuna, koliko je potrebno da bi se deblokiralo račun »3. maja« te pripremilo sve da se u poodavno zamrlim pogonima može ponovno pokrenuti proizvodni ciklus.

Cilj je da se od onog trenutka kad iz resora Zdravka Marića »puste« državna jamstva, to vrijeme dotoka kreditnih sredstava čim više skrati, po mogućnosti na nekoliko dana. Isto je tako cilj čim prije usuglasiti i potpisati ugovor s Kanađanima kako bi se onda čim prije, a definitivno tijekom rujna, realizirao kredit za završetak njihove novogradnje s obzirom na prilično nategnut rok u kojem kanadski brodovlasnik želi da mu se preda taj brod, a to je konac kolovoza iduće godine.

Tijekom rujna »uhvatilo« bi se ozbiljnije odrađivati i pitanje poluzavršenog tankera »Santiago« za koji postoje dva zainteresirana kupca. Ovu trećemajsku novogradnju, koju još treba dotegliti iz Pule, dobit će onaj tko, naravno, ponudi više, a odluka i potpisivanje ugovora, prema najavama iz riječkog škvera, također bi trebala uslijediti do konca rujna. S ovom novogradnjom, kako doznajemo, rokovi isporuke nisu toliko nategnuti, pa bi budućem vlasniku trebala biti isporučena u prvom kvartalu 2021. godine.

Oko treće novogradnje, broda za prijevoz automobila koji je na vezu u opremnoj trećemajskoj luci, treba najprije riješiti to što se ovaj brod, koji je u najvećem stupnju gotovosti od svih, oko 80 posto, vodi kao Uljanikova novogradnja, odnosno dio je stečajne mase Uljanika d.d. Stečajni upravitelj ovog krovnog društva pulskog holdinga Damir Majstorović rekao je jučer da je u tijeku izrada elaborata, odnosno procjena vrijednosti ovog broda od strane ovlaštenih sudskih vještaka, zajedno s još tri započete Uljanikove novogradnje te da bi to trebalo biti završeno do 20. rujna.

Tek po sudskom utvrđivanju vrijednosti ove novogradnje, moći će se odraditi onaj korak dalje kojim će država, putem Ministarstva financija i HBOR-a, svoja razlučna prava koja ima na ovom brodu moći pretvoriti i u stvarno vlasnička, najvjerojatnije prijebojem. I za ovaj poluzavršeni brod postoje dva zainteresirana kupca.

Osim isplate zaostalih plaća trećemajcima, a riječ je o jednom manjem dijelu za prosinac te za prvih šest mjeseci ove godine, kreditom od 150 milijuna kuna, za koji je Vlada odobrila jamstva, isplatit će se i onih 15 posto potraživanja kooperanata i dobavljača.

Time se rješava deblokada računa i obustavlja se stečajni postupak, dok će se preostali iznos od ovog kredita utrošiti na sve ono što je potrebno da se cijeli taj trećemajski sustav, koji kompletno stoji već više od godinu dana, ponovno pokrene. Neslužbeno doznajemo da je riječ o iznosu nešto manjem od 70 milijuna kuna.

Trebat će, naime, pregledati sve strojeve, svu opremu, sve dizalice, obnoviti certifikate, »napuniti« sustav plinovima, nabaviti zaštitnu radnu odjeću i obuću, radnike postati na nužne liječničke preglede, »dignuti« informatiku, odnosno obnoviti licence za programe, riješiti računovodstevnu službu, pozvati registre da pregledaju brodove, nabaviti sav onaj sitni, potrošni materijal, od elektroda za varenje, brusilica, lokota...

Ljudi iz trećemajske službe održavanja imat će posla preko glave, a o kakvom je povratku iz mrtvih riječ svjedoči i činjenica da se od rujna prošle godine, kada je račun riječkog brodogradilišta u blokadi, praktički u »3. maju« nije mogao kupiti ni papir ili toner, a kamoli nešto drugo.

Sav novac koji se zaradio od odrađivanja poslova za takozvana »treća lica« odlazio je za namirenje radničkih plaća koje su u ovoj blokadi imale prioritet. Upravo su na taj način zaposleni u riječkom brodogradilištu uspjeli dobiti cijelu plaću za studeni prošle godine, a veći dio njih i onu za prosinac.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.