Dobar prinos suncokreta kvari cena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2016, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobar prinos suncokreta kvari cena

Na području severnog Banata žetva suncokreta trebalo bi da počne u drugoj polovini avgusta. Ratari koji su primenili punu agrotehniku očekuju vrhunske prinose – preko pet tona po hektaru. I pored dobrih prinosa, nepoznata otkupna cena još uvek je najveći problem.

Bez obzira na oscilacije sa cenama, nepovoljne vremenske uslove i skup repromaterijal, suncokret je u severnom Banatu i dalje važna ratarska kultura, koja i dalje opstaje pored svega.

Godina je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nešto hladnija nego prethodne, bilo je dosta padavina, tako da su biljke još uvek zelene. Pored toga, žetva te uljarice trebalo bi da počne u drugoj polovini avgusta.

"Prvi otkosi će pasti sa najlošijim prinosima, a odmah nakon toga možemo da očekujemo početak žetve jer suncokret zbog vremenskih prilika još uvek nije dostigao vrhunac i primetno je dosta zelenih biljaka. Žetva će početi 15. avgusta i trajaće do sredine septembra meseca", kaže Robert Nemeš iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Na pojedinim parcelama ratari očekuju prinose znatno iznad proseka, i preko pet tona po hektaru, što je retkost, imajući u vidu da je na ovom području prosečan prinos oko tri i po tone po jedinici površine. Međutim, otkupna cena još uvek je nepoznanica, što predstavlja problem kod paora, a praksa je do sada pokazala da će sa što većim prinosima, otkupna cena biti sve niža.

"Na samom početku kada smo ugovarali proizvodnju, bilo je predlagano da cena za tonu suncokreta bude 350 evra, a sada već čujem od otkupljivača i organizatora proizvodnje da će cena biti 270 evra i to se opet svodi na minimum i opštu opravdanost sejanja te uljarice", napominje Dragiša Francuski, poljoprivrednik iz Kikinde.

Za tu uljaricu najbolje bi bilo da do žetve dani budu sunčani i veoma topli bez padavina. Na parcelama na kojima je primenjena puna agrotehnika, ratari očekuju vrhunske prinose, ali nestabilno vreme koje ne odgovara suncokretu može još uvek da utiče na prinos.

"Može da dođe do truleži glave, što će mnogo umanjiti prinos i neće biti zdravo seme. A mi očekujemo da kvalitet bude kao do sada. Očekujemo visok prinos. Jedino da bude dosta sunčanog vremena, to je sve što želimo", kaže ratar Ljubomir Popov.

Suncokretom je u Srbiji zasejano više od 180.000 hektara, a na području severnog Banata proletos je zasnovan na više od 15.000 hektara, što pokazuje da je površina pod tom uljaricom sve više.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.