Do pet mlrd. dolara agrarnog izvoza

Izvor: B92, 08.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do pet mlrd. dolara agrarnog izvoza

Beograd -- Cilj ministarstva poljoprivrede je da se za pet godina dostigne izvoz poljoprivrednih proizvoda od pet milijardi dolara.

Neophodna dodatna ulaganja u poljoprivredu za povećanje izvoza

Ministar Slobodan Milosavljević kaže da je "zato potrebna odluka države da se sektor vodoprivrede i navodnjavanja zaduži kod međunarodnih institucija jer ćemo jedino na taj način povećati prinose u poljoprivrednoj proizvodnji".

Ministar je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su za povećanje izvoza poljoprivrede potrebne izvozno orjentisane investicije u prerađivački sektor, ali i povećanje zasejanih površina. U Srbiji ima pola miliona hektara nezasejanog zemljišta, koje bi da je zasejano moglo da predstavlja izvor od milijardu dolara deviznog priliva.

"Povećanje znanja, nauke, tehnologije i unapređenje agrotehničkih mera izvor su još milijardu dolara izvoza u poljoprivredi, a dodatnu rezervu predstavlja i standardizacija proizvodnje mesa, mleka, prerađevina voća i povrća koji su mogući izvor dodatnih pola milijarde dolara", kaže Milosavljević.

Da bi se povećao izvoz značajno je kreditiranje banaka koje do sada nije na zadovoljavajućem nivou, rekao je Milosavljević i naveo da i pored toga što država pruža mogućnost regresiranja kamata bankama, banke u poljoprivrednim gazdinstvima nisu prepoznale svoju klijentelu. "U Srbiji je još 300 hiljada gazdinstava i svi bi oni mogli da budu potencijalni klijenti banaka", rekao je ministar.

Milosavljević je rekao da ove godine agrarni budžet iznosi 27,4 milijarde dinara, od kojih je 20 milijardi opredeljeno za subvencije i druga davanja registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da je spoljnotrgovinski deficit Srbije veliki, a možemo se smanjiti, pre svega, povećanjem izvoza robe postojećih izvoznika u poljoprivredi, koji je prošle godine iznosio 1,6 milijardi dolara.

Uz konstataciju da je povećanje cene hrane pritisak na kućni budžet građana, on je kazao da je to povećanje istovremeno velika šansa za Srbiju, jer ćemo moći da izvozimo mnogo vredniji proizvod.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.