Izvor: Blic, 24.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kredita bez odlaska u banku

Do kredita bez odlaska u banku

Da biste kupili na kredit nameštaj, tehnički uređaj, belu tehniku nije više potrebno otići u banku. Sada i u pojedinim trgovinama građani mogu odmah da dobiju odgovor da li im je kredit odobren i da po skraćenoj proceduri, za dan, pazare željenu robu na otplatu. Ova vrsta potrošačkih kredita podrazumeva učešće od 20 odsto, koje se uplaćuje prodavcu, a mogući jer rok vraćanja i do 60 meseci.

Kreditna procedura je jednostavna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i obavlja se u trgovini. Ali, potencijalni dužnici moraju da imaju na umu da ova vrsta zajma nije jeftina, jer su godišnje efektivne kamatne stope i do 30 odsto.

Nakon što odaberu proizvod koji žele da kupe, kupci direktno u prodavnici, koja ima sklopljen ugovor sa određenim bankama, podnose zahtev za kredit.

- Uslove kredita prezentuje prodavac, dok kupac sam bira model kredita, broj rata i visinu mesečnih otplata - opredeljuje se za fiksnu ili varijabilnu ratu. Prodavac popunjava i kreditni zahtev i elektronskim putem ga prosleđuje banci, koja u roku od 15 minuta odobrava kredit. Kredit se dobija na osnovu tri dokumenta - kreditnog zahteva, potvrde o zaposlenju i lične karte - koja se, umesto u banku, donose u prodavnicu. Nakon što banka izvrši uplatu iznosa naznačenog u zahtevu, kupac može da nosi odabranu robu - objašnjavaju u 'Banci Intezi'.

Otplata kredita obavlja se mesečnim uplatama na osnovu uplatnica koju banka šalje na kućnu adresu. Ukoliko kupac ima već otvoren tekući račun u banci koja ima sklopljen ugovor sa trgovinom, rate mu se isplaćuju sa računa.

U 'Banci Intezi' postoje dva modela brzih kredita - dinarski bez valutne klauzule i krediti indeksirani u evrima koji se odobravaju u iznosu do 4.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Rok otplate je 6, 12, 18, 24, 36 i 48 meseci. Efektivna kamatna stopa iznosi 26 odsto. Dinarski bez valutne klauzule odobravaju se u iznosu od 7.000 do 150.000 dinara, na rok od šest i 12 meseci.

'Findomestik banka' takođe se specijalizovala za ovu vrstu kredita. Trenutno je ovaj zajam dostupan na 37 prodajnih mesta, a do kraja godine biće dostupan na 2.000 prodajnih mesta širom Srbije. Ova vrsta 'Findomestik kredita' odobrava se za belu tehniku - veš-mašine, šporete, frižidere, klima-uređaje, ali i televizore, muzičke uređaje i druge kućne aparate, kao i za mobilne telefone, računare i računarsku opremu.

Krediti su indeksirani u evrima, a njihov minimalni iznos je od 10.000 dinara. Period otplate je od šest do 36 meseci. Godišnja efektivna kamatna stopa je od 15 do 30 odsto u zavisnosti od robe koja se kupuje na kredit, od vrste kredita, kao i od kupca.

I 'Rajfajzen banka' u svojoj ponudi ima ove potrošačke takozvane veb kredite, koji se odobravaju na prodajnom mestu, bez odlaska u banku, istog dana. Veliki je broj prodajnih mesta, i to u celoj Srbiji, gde se može kupovati roba, odnosno plaćati usluge na ovaj način. U ovoj banci krediti se odobravaju bez žiranata, bez administrativne zabrane, bez menica i bez otvorenog tekućeg računa. Minimalna vrednost robe koja se može kupiti je od 8.000 dinara. Kupac sam bira da li želi dinarski kredit čiji je maksimalni rok otplate 12 meseci ili dinarski kredit sa valutnom klauzulom, u kom slučaju je rok otplate za tehničku robu do 36 meseci, za belu tehniku, televizore i građevinski materijal do 48 meseci, odnosno za kupovinu nameštaja do 60 meseci.

Danijela Nišavić



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.