Do kraja godine ugovor za izgradnju obilaznice

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine ugovor za izgradnju obilaznice

Direktor Javnog preduzeća Koridor 10 Nenad Ivanišević izjavio da očekuje da će do kraja godine biti potpisan ugovor sa izvodjačem radova za izgradnju zaobilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10. Radovi će početi u januaru 2010. godine.

U Dimitrovgradu je bilo više od 80 potencijalnih izvodjača iz Španije, Grčke, nekoliko austrijskih firmi, kao i firme iz Hrvatske i Slovenije.

"Nadamo se da ćemo do 2012. godine moći da auto-putem stignemo od Pirota do >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Dimitrovgrada i granice Bugarske. Cilj je da se radovi od Pirota do Dimitrovgrada završe u isto vreme kada i zaobilaznica oko Dimitrovgrada", rekao je Ivanišević.

Ivanišević je podsetio da je 13. jula potpisan ugovor o kreditu sa Svetskom bankom za finansiranje izgradnje zaobilaznice oko Dimitrovgrada u dužini od oko kilomatara, a juče ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu za izgradnju deonice Pirot-Dimitrovgrad i Crvena Reka-Čiflik ukupne dužine oko 30 kilometara.

"Ostalo je da se dogovorimo sa Evropskom investicionom bankom za preostale deonice i time je kompletna finansijska konstrukcija zaokružena", rekao je Ivanišević.

Ivanišević je dodao da je za izgradnju kraka od Niša do Dimitrovgrada čija je dužina oko 90 kilometara i od Grabovnice do granice Makedonije obezbedjeno 1,2 milijarde evra.

Rukovodilac Sektora austrijske firme Por za Srbiju Miljan Jovanović kazao je da je ova firma zaintereovana za izgradnu koridora 10 i da želi da zaposli i domaću radnu snagu.

Vlasnik gradjevinske firme iz Pirota Zlatko Jovanović ocenio je da je izgradja koridora 10 velika investicija.

"Naša uloga u tome je da budemo podizvodjači radova. To je šansa ne samo za gradjevinske firme Pirota i Pirotskog okruga, nego i za ostale firme - ugoistiteljstvo i turizam. Ovde će raditi stotine radnika koji nisu iz Pirota. Njima treba omogućiti da ovde ostave deo para koje će zaraditi", naveo je Jovanović.

Ukupna vrednost izgradnje autoputa od Niša do Dimitrovgrada na Koridoru 10 procenjena je na 795 miliona evra.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.