Do kraja godine podzakonski akti za punu primenu zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2015, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine podzakonski akti za punu primenu zakona

Do kraja godine biće doneti svi podzakonski akti kako bi se omogućila puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

"Zakon o inspekcijskom nadzoru smanjiće sivu ekonomiju i korupciju u Srbiji i biće veliki izazov primeniti ga imajući u vidu teške mere konsolidacije budžeta, ali iako je neophodno da štedimo u mnogim oblastima, moramo da investiramo u inspekcije, u njihovo opremanje i obuku“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla je ministarka na panel diskusiji o tom zakonu, u organizaciji NALED-a i Trgovinskog odeljenja ambasade Austrije.

Ona je rekla da će taj zakon doprineti unapređenju rada inspekcije i da predstoji implementacija koja je, kako je kazala, veliki izazov.

"Mora se posvetiti pažnja osnaživanju inspekcije i do kraja godine biće završeni svi podzakonski akti kako bi zakon počeo da se primenjuje", rekla je Udovički.

Ona je istakla da će zakon, koji otvara proces reforme javne administracije, rešiti tri problema -odnos državnih službenika prema privatnom sektoru, nedovoljno dobro rešavanje situacija kada postoji preklapanje nadležnosti institucija, kao i nepostojanje komunikacije između organa državne uprave s obzirom na to da će ih novi propis obavezati na razmenu podataka.

Potpredsednica vlade je navela da će neregistrovani subjekti biti dostupni inspekciji što će, kako je kazala, uticati na smanjenje korupcije i doprineti smanjenju sive ekonomije.

Ona je kazala da će primena zakona, takođe, doprineti boljoj organizaciji kako bi se znalo šta je u čijoj nadležnosti.

Dodala je i da će do kraja meseca u skupštinskoj proceduri biti Zakon o opštem upravnom postupku.

Generalni direktor Coca-cola HBC i predsednik Saveza za fer konkurenciju u NALED-u Ramon Vajdinger naglasio je da je NALED aktivno učestvovao u izradi Zakona o inspekcijskom nadzoru i predlog za usvajanje tog propisa bio je polazna osnova u osmišljavanju seta 13 mera za smanjivanje obima sive zone koje je prihvatila Vlada Srbije, a koje će biti uobličene u nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije.

On je dodao da NALED svojim preporukama i analizama nastoji da doprinese unapređenju poslovne klime u Srbiji.

"Verujem da radeći zajedno svi možemo tome doprineti", rekao je Vajdinger na skupu kojem su prisustvovali članovi i partneri NALED-a i predstavnici austrijske poslovne zajednice u Srbiji.

Odlazećem potpredsedniku Upravnog odbora NALED-a Ramonu Vajdingeru uručena i nagrada “Strela” za doprinos ekonomskom razvoju Srbije.

Glavni tržiši inspektor i pomoćnik ministra trgovine Lidija Stojanović rekla je da je zakon izbalansirana varijanta koja, kako je navela, treba da zadovolji i građane i privredu.

Ona je navela da zakon pokriva sve faze procesa kontrole ističući da je važna koordinacija svih službi.

Direktor Programa za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović

rekla je da ta institucija radi na izradi programa za suzbijanje sive ekonomije kako bi se podržali napori ministarstva u sprovođenju zakona.

Kako je kazala, radi se na pripremi aktivnosti koje će omogućiti implementaciju zakona, dalju koordinaciju i povezivanje inspekcija sa organima godnjenja i ostalim nadležnim institucijama.

Ona je navela podatke iz istraživanja koje je NALED nedavno sproveo a prema kojima svega sedam odsto privrednih subjekata veruje da će onaj koji krši propise biti kažnjen, i istakla da je važna borba protiv sive ekonomije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.