Izvor: B92, 03.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do ekologije bez kola

Beograd -- Uvoz starijih automobila i dalje nije neograničen, jer granicu neće moći da pređe automobil bez euro 3 motora, koji se proizvodi 7 godina.

Imaćemo zdraviju okolinu i manje buke, ali odluka da se mogu uvoziti automobili sa euro 3 motorom bez ograničenja starosti ne znači da će građani moći da kupuju kola koja su za otpad, ali koja najviše odgovaraju srpskom novčaniku. Inače, prvi automobili sa euro 3 motorom proizvedeni su pre sedam godina.

Da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li je vozilo proizvedeno po standardu euro 3 proverava carina, a ako automobil dolazi iz Japana, Amerike ili drugih tržišta van Evropske unije, vozilo proverava Zavod za standardizaciju.

"Umesto administrativne mere koja kaže da se zabranjuje uvoz vozila starijih od nekog određenog broja godina, ovde se uvodi zaštita građana kroz prilagođavanje nivou evropskih standarda i na taj način se ograničava uvoz starih, loših automobila, što je bilo pravilo ranijih godina", profesor Čedomir Duboka, sa Mašinskog fakulteta.

Do sada su građani mogli da razgledaju skoro nova uvozna kola, koja su preskupa za prosečni džep. Dileri polovnih automobila kažu da će automobili sada biti nešto pristupačniji. Najjeftiniji automobil za gradsku vožnju sa euro 3 motorom moći će da se kupi za oko 4.000 evra. "Automobili, u odnosu na ono što smo mogli da uvozimo, do sada su bile tri godine, svakako je najveća razlika između tri i četiri, između 2001. i 2002, tako da će se osetiti da će automobili biti 10-15 odsto jefitniji, s tim što će i kilometraža biti za 50.000 do 60.000 veća po godini", kaže Jovan Radić, uvoznik polovnih automobila.

Pošto je uvoznim automobilima koji imaju ekološki euro 3 motor zaštitila okolinu i povećala bezbednost saobraćaja, ostaje još da Vlada Srbije smanji carine, koje sada iznose 20 odsto od cene kola, i time pomogne građanima da dođu do pristojnijih automobila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.