Do 2010. bilo povoljnije uzeti kredite u CHF, a onda kola nizbrdo VIDEO

Izvor: B92, 04.Apr.2019, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Do 2010. bilo povoljnije uzeti kredite u CHF, a onda kola nizbrdo" VIDEO

Bura oko preporuke Vrhovnog kasacionog suda vezano za kredite u švajcarcima ne jenjava. Javnost je podeljena.

Građani koji su zaduženi u švajcarskim francima delimično su zadovoljni preporukom, ministarka pravde očekuje da će i niži sudovi poštovati odluku Vrhovnog kasacionog suda.

Sa druge strane Udruženje banaka tvrdi da preporuka unosi pravnu nesigurnost dok je Koalicija za nadzor javnih finansija još oštrija - traži od Vlade Srbije da ni jednim dinarom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz budžeta ne pomogne građanima zaduženim u švajcarcima. Ima li prihvatljivog rešenja, tema je o kojoj su ovog jutra razgovarali gosti u Jutarnjem programu TV Prva, prof.dr Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, Aleksandar Prica, član UO Udruženja CHF Srbija i Dejan Gavrilović, iz Udruženja potrošača "Efektiva".

„Svako u tržišnoj privredi mora da snosi posledice svojih odluka“, kaže Savić i dodaje da nije važno da li je banka imala na ručunu CHF.

Prica misli da ipak ovo nije socijalno već pravno pitanje.

„Smatramo da je u pitanju, što je i dokazano da su nezakoniti ugovori“, rekao je Prica.

Kako je rekao, nova odluka liči na pripremu terena za konverziju u evre.

Savić podseća da je do 2010. bilo povoljnije uzeti kredit u švajcarcima, „a kasnije kreću kola nizbrdo“.

„Plašim se da neće biti rešenja. I da će postupci trajati godinama“, kaže on iako, dodaje, izenađuje to što banke dobro reaguju, odnosno da su svesne činjenice da su ostvarile ekstra profit.

„Taj teret bi trebalo rasporedii između banaka i klijenata“, misli on.

Opširnije u video prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.