Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do 2009. otkaz za 150.000 radnika

Beograd -- Predsednik Unije poslodavaca Srbije Rato Ninković kaže da će do kraja tranzicije bez posla ostati još oko 150.000 radnika.

Ninković je rekao da podatak o 900.000 nezaposlenih u Srbiji nije realan jer dve trećine njih ima posao u sivoj zoni i istakao da država treba da preduzme mere da bi njihov rad bio legalizovan.

On je kazao da je siva ekonomija deo privrede koji normalno radi, samo što ne plaća obaveze državi, i naveo da realno bruto domaći proizvod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po stanovniku u Srbiji iznosi 5.200 dolara, a ne 3.200 dolara, kako tvrdi Vlada Srbije.

Prema njegovim rečima, godišnji promet sive ekonomije u Srbiji je oko 15 milijardi dinara, a Poreska uprava bi morala da bude efikasnija u kontroli poslodavaca i naplati poreza.

Ninković je ocenio da programi Ministarstva rada za novo zapošljavanje nisu dovoljno iskorišćeni, pre svega jer ministarstva finansija i privrede nisu dala pravi doprinos.

Kroz mere zapošljavanja za tri godine otvoreno je oko 25.000 novih zanatskih i trgovinskih radnji i to je odličan rezultat, ali bilo bi mnogo bolje da smo imali pravi privredni ambijent i inicijativu Ministarstva finansija, kazao je on.

Prema njegovim rečima, snižavanje poreza za zapošljavanje mlađih od 30 i starijih od 45 godina moglo bi da da rezultate samo pod uslovom da se razvija privreda.

Kritikujući Nacionalni investicioni plan, Ninković je istakao da država nije dobar investitor i da bi pravo zapošljavanje bilo pokrenuto kada bi investicioni ciklus pokrenulo 300.000 poslodavaca.

"Privreda Srbije zapošljava oko 200.000 ljudi godišnje, ali isto toliko kroz tranziciju ostaje bez posla i to je veliki problem. Godišnje zapošljavanje pojede tranziciono otpuštanje", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.