Dnevnik traži od VAC-a osam mil. €

Izvor: B92, 24.Feb.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevnik traži od VAC-a osam mil. €

Novi Sad -- "Dnevnik holding" ne želi da se odrekne potraživanja prema nemačkom VAC-u, sem ukoliko spornih 850 miliona dinara na sebe ne preuzme Vlada Vojvodine kao osnivač

To je saopšteno na konferenciji za novinare u sedištu Holdinga u Novom Sadu.

Novinare je, u stvari, Sindikat Holdinga pozvao na sednicu Upravnog odbora (UO) tog akcionarskog društva, ali je ona odložena na zahtev direktorke "Dnevnik holdinga" Jasmine Mašulović.

Ona je naknadno objasnila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je skup odložen na nekoliko dana zbog toga što „nedostaju još neke informacije", a tiču se pre svega stava pokrajinske administracije prema najnovijim zahtevima UO Holdinga.

Prema rečima predsednik UO Holdinga Zlatomira Momirova, svi se slažu da se prihvati poklon VAC-a, ali da istovremeno zakon mora da se poštuje do kraja.Ne možemo da se odreknemo nečega što pripada svim radnicima, pa čak ni milion dinara koje smo do sada platili advokatima i za sudske takse vezane za tri tužbe protiv VAC-a i DVP-a. Želimo da se problem reši na zakonit način, a smatramo da bi bilo najbolje da Vlada Vojvodine kompenzuje pomenuti dug iz pokrajinske kase", zaključio je Momirov.

„Ne mogu da kažem kakva će biti odluka Vlade Vojvodine, ali sam uverena da će ona učiniti sve u skladu sa svojim mogućnostima da pomogne zaposlenma u Holdingu", dodala je ona.

Pre toga predsednik Sindikata štamparije Holdinga Steva Tomin je ukazao da nema nikakvog razloga da se preduzeće odrekne osam miliona evra, koliko se traži od VAC-a, s kojim je Holding 2003. formirao zajedničku firmu „Dnevnik Vojvodina pres" (DVP).

U toj mešovitoj firmi nemački partner je preuzeo 55 odsto akcija, a nakon odluke da se povuče iz Srbije ponudio je radnicima DVP-a da im pokloni svoj deo vlasništva, ali pod uslovom da Holding odustane od tužbe zbog navodnog nepoštovanja ugovornih obaveza.

„Niko ne zna koliko tih 55 odsto akcija zapravo vredi, a sem toga ni u zaključcima Vlade Srbije i Vlade Vojvodine nigde ne piše da Holding mora da se odrekne pomenutih potraživanja. Bez tog novca ne bismo mogli da kupimo novu štamparsku mašinu i repromaterijal, niti da sprovedemo socijalni program i nastavimo s proizvodnjom", rekao je Tomin.

On je podsetio da zaposlenima u Holdingu 14 meseci nije uplaćivano zdravstveno osiguranje, da nisu dobili 10 plata i da im je cela 2010. ostala s nepovezanim radnim stažom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.