Dnevnik srpske domaćice, roman Mirjane Bobić Mojsilović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2017, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dnevnik srpske domaćice", roman Mirjane Bobić Mojsilović

Bestseler decenije "Dnevnik srpske domaćice" Mirjane Bobić Mojsilović, koji je do sada preveden na italijanski, francuski i slovenački jezik i doživeo više od pedeset izdanja, stiže 18. aprila u sve knjižare, objavio je izdavač "Laguna".

Glavna junakinja romana, Anđelka, piše o svom životu, srećnom detinjstvu za vreme Jugoslavije, piše o politici i njenim političkim idealima, kao i pokušaju da se sve vrati na svoje mesto nakon bombardovanja Srbije.

Anđelka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jovanović je prema rečima autorke "metafora za sedam miliona Srba. To je priča o generaciji X, to smo bili mi, Titovi pioniri u Miloševićevoj Srbiji. Knjigu sam posvetila ćerki. Naša deca sada ne znaju šta je ovo, ali kad budu stasali da pročitaju ovu knjigu, nadam se da će ovo biti prošlost".

Prema oceni kritičara ovo je "romantična, duhovita i potresna knjiga za naše roditelje i našu decu - da vide kakvi smo bili i u šta smo se pretvorili".

Roman je napisan 2.000 a već 2002. je preveden na italijanski i francuski gde je takođe dobio odlične kritike i osvojio čitaoce.

Mirjana Bobić Mojsilović (1959) je u jednom intervjuu objasnila da je pisala o srećnom detinjstvu u Titovoj Jugoslaviji, zbunjenoj mladosti osamdesetih, otkrivanju političkih strasti devedesetih i bolnom trežnjenju posle bombardovanja.

To je, kazala je ona "o majci i ćerki, o bratu i sestri, o generaciji šezdesetih izgubljenoj lutanjima po meandrima Miloševićeve Srbije".

Izdavač preporučuje knjigu kao "roman koji se pamti i kojem se rado vraćamo! ".

Mirjana Bobić Mojsilović, novinar po obrazovanju počela je da piše fikciju tek 1979. i prva knjiga koju je izdala bila je "Baba nemoj ništa da me pitaš".To je zbirka kraćih priča o ljubavi, ženama i njihovim smešnim, tužnim, zabavnim i dosadnim muškarcima. Jedna od priča pod nazivom "Dragulj Beograda" objavljena je u "Antologiji pripovedaka srpskih književnica" Rajka Lukača.

Drama "Suze su okej" (1999) je integralni tekst istoimene drame koja se izvodila u Narodnom pozorištu u Beogradu. To je priča o pesnicima i o njihovoj želji da ostave trag u životu.

"Dnevnik srpske domaćice" je do sada najčitanija Bobićkina knjiga a "Hepi end" (2002) govori o četrdeset godina staroj Ljubi, profesorki engleskog jezika koja traga za ljubavlju, a ujedno ima strah od starenja.

U romanu "Majke mi, bajka" (2003) i dalje je glavni lik profesorka Ljuba koja se pita da li je srećan kraj moguć samo u bajkama ili je moguć i u životu. Traži način da spase svoj život uprkos mogućnostima koje su sve manje.

"Ono sve što znaš o meni" (2005), naslov knjige preuzet je iz pesme Arsena Dedića. Roman je objavljen oktobra 2006. godine u Francuskoj u izdanju "Editions de fallois".

Drama "Imitacija života" (2004) govori o devedesetim godinama dvadesetog veka u Srbiji i o tranziciji u kojoj trenutno živimo.

Roman "Tvoj sam" (2006), razlikuje se po tome što glavni junaci nisu više žene već jedan muškarac, iznevereni muž koji tek nakon smrti svoje voljene žene otkriva da ga je varala i to saznaje zahvaljujući ogrlici koja je sastavljena od poludragih kamenja i u kojoj svaki kamen simboliše po jednog ljubavnika.

"Srce moje" (2007) je roman o dvoje zaljubljenih pisaca koji su se u prošlosti voleli i sada svako u svojoj knjizi piše o toj ljubavi na svoj način.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Laguna: Dnevnik srpske domaćice, Mirjana Bobić Mojsilović

Izvor: DANuBeogradu.rs, 17.Apr.2017, 18:31

„Dnevnik srpske domaćice“, roman Mirjane Bobić Mojsilović koji je do sada doživeo preko pedeset izdanja i preveden na italijanski, francuski i slovenački jezik, u izdanju Lagune naći će se u prodaji širom Srbije od utorka, 18. aprila. Romantično, duhovito i potresno. Knjiga za naše roditelje...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.