Izvor: Blic, 26.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevna korpa 2,5 evra

Dnevna korpa 2,5 evra

BEOGRAD, NOVI SAD, NIŠ - Građani Srbije su, prema zvaničnoj statistici, juna ove u odnosu na jun prošle godine morali da potroše 16,7 odsto više novca za kupovinu prehrambenih proizvoda iz potrošačke korpe. Istovremeno, prosečan račun, odnosno prosečna kupovina u velikim trgovinskim lancima bio je u junu 150 dinara (2,5 evra). To je za 10 dinara ili sedam odsto više od prošle godine prosečnih 140 dinara po računu, odnosno kupovini. Trgovci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Beograda, Novog Sada i Niša se slažu u oceni da kupovna moć pada i sadašnju prosečnu letnju kupovinu opisuju u četiri proizvoda 'hleb, mleko, pivo i mleveno meso'. Pivo i mleveno svinjsko meso često u korpi zamene sokovi i mineralna voda. To su najčešće prodavani artikli i zbirna cena se uklapa u ona 2,5 evra.

Količina prodate robe u velikim maloprodajnim lancima porasla je za godinu dana u 'Pekabeti', prema rečima Slađane Lučić, direktora marketinga i razvoja, za čitavih 22 odsto. Slično je i u drugim trgovinama, što znači da kupci polako ali sigurno odustaju od skupljih, kvalitetnijih i luksuznijih proizvoda, pre svega hrane i kućne kozmetike.

Trgovci iz najveća tri srpska grada gotovo bez izuzetka kažu da je u toku 'sezonski pad prometa od oko 15 odsto' i naglašavaju da u prodavnicama izvan gradskih centara, u predgrađima i prigradskim naseljima prosečan potrošač dnevno ostavi oko oko 70 dinara, odnosno oko 2.000 dinara mesečno. E. B. Internet kupci pazare za 110 evra

Potpuno je drugačija kupovna moć klijenata koji kupuju elektronski i kojima isporuke stižu na kućnu adresu.

- Tokom juna u lancu supermarketa 'Maksi' bile su 303 isporuke za kupovinu putem Interneta, čija je prosečna vrednost iznosila 6.525 dinara - izjavila je za 'Blic' Brana Kolundžić, iz sektora za odnose sa javnošću Kompanije 'Delta'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.