Đurović: Nema dovoljno mesta za sve migrante; Vulin: Ima

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Jan.2017, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurović: Nema dovoljno mesta za sve migrante; Vulin: Ima

BEOGRAD - Direktor Centra za pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Đurović kaže da u Srbiji u prihvatnim centrima još uvek nema dovoljno mesta za sve migrante.

Đurović je gostujući na RTS rekao da se broj migranata menja svakodnevno i da ih je trenutno nešto više od 7.000, dok je kapacitet prihvatnih centara oko 6.000 mesta.

Ipak, ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je u Obrenovcu da u Srbiji ima dovoljno smeštajnih kapaciteta za smešaj migranata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
"Moramo da povećamo kapacitete u prihvatnim centrima da bi predupredili sve moguće negativne posledice. Treba da odgovorimo na humanitarni izazov, pitanje bezbednosti, zaštite i moramo da imamo mesta za sve i da mi kontrolišemo migraciju, jer tako štitimo izbeglice, ali i naše građane", kazao je Đurović.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da ima i kapacitete za transport izbeglica do prihvatnih centara, navodeći primer da kada je otvoren prihvatni centar u Obrenovcu nije bilo dovoljno autobusa da prevezu ljude do tog centra.

On je ocenio i da je odluka američkog predsednika jedna vrsta podsticaja za jake izbegličke i restriktivne stavove u Evropi.

"Kada je Amerika koja je jedan od najvećih zaštitnika izbeglica, njihov donator, kao i velikih međunarodnih organizacija, krene ovim putem jasno je da i drugi mogu da se pozovu na tu odluku i postupaju protivno međunarodnom izbegličkom pravu ", rekao je Đurović.

Prema njegovim ocenama, u najtežoj situaciji na Balkanskoj ruti, kada je u pitanju mogućnost da se napravi "čep migranata ", su Srbija,Hrvatska i Grčka.

Kako navodi, pozicija Srbije je teška jer ona nije članica EU i, kako smatra, ne može da računa na solidarnost, nema jednako pravo glasa kao druge članice, a ima i teško prohodne granice na severu.

Đurović je naveo i da se u Srbiji prosečno migranti zadržavaju najmanje nekoliko meseci, ali se taj period produžava.

Ministar Aleksandar Vulin navodi da je "Srbija odgovorna zemlja koja ispunjava svoje obaveze".

"Rekli smo našim međunarodnim partnerima da ćemo obezbediti 6.000 čvrstih, solidnih kreveta. Ne šatora, kreveta na teritoriji Srbije. Mi smo to uradili. Jedina smo zemlja na balkanskoj ruti koja se doslovce držala svojih obaveza. U Hrvatskoj je bilo obećano 5.000 kreveta, nema ih ni 700, u Sloveniji 9.000, a nema ni jednog", kazao je Vulin novinarima prilikom obilaska kasarne u Obrenovcu u kojoj u smešteni migranti.

Kako se navodi, u privremenom prihvatnom centru u kasarni u Obrenovcu ima oko 750 kreveta, a tu je trenutno 550 migranata.

Migrante u privremenom prihvatnom centru obišli su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Zoran Đorđević i predsednik opštine Miroslav Čučković.

Kako je istaknuto u svim prihvatnim centrima u Srbiji ima još mesta.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.