Đuričin: Ulaganje 12 milijardi evra u Ekspo prilika za uvećanje stope rasta Srbije

Izvor: B92, 09.Avg.2023, 17:59

Đuričin: Ulaganje 12 milijardi evra u Ekspo prilika za uvećanje stope rasta Srbije

Profesor ekonomije Dragan Đuričin rekao je danas da Srbija ima rastući procenat investicija u formiranju BDP-a.

On je istakao da će najavljeni plan, koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučića o ulaganju više od 12 milijardi evra u okviru priprema za Ekspo 2027. godine, biti veliki iskorak za razvoj i prilika da se i dalje povećavaju stope rasta.

"Očigledno se radi o prilagođavanju na novu situaciju koja je izazvana vanrednim povoljnim događajem, a to je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobijanje Ekspo izložbe koju Srbija treba da organizuje 2027. godine, s jedne strane i višestruke krize, sa druge strane. To je veliki iskorak za razvoj i ako Srbija usmeri investicije na jedan konzistentan način, u ovaj poduhvat, u skladu sa svetskim trendovima, to bi trebalo da bude prilika da se naše stope rasta uvećaju", rekao je Đuričin za Tanjug.

Istakao je da jedino održiva ekonomija može da raste na način da poštuje ograničenja prirode.

"U pitanju je značajan iznos sredstava za investicije u odnosu na BDP Srbije, koji ide ka 70 milijardi dolara. Srbija ima rastući procenat učešća investicija u fomiranju BDP-a i ovo će biti još jedan doprinos tom uvećanju", rekao je Đuričin.

Naglasio je da nije bitna samo veličina investicija, već mnogo više struktura investicija.

"Video sam da postoje ulaganja koja stimulišu razvoj obnovljivih izvora energije, integralni transport koji je, takođe, baziran na obnovljivim izvorima energije i mislim da je sve to jako dobro zbog toga što su klimatske promene prioritet broj jedan u svetu", rekao je Đuričin.

Kaže da je ulaganje u inovacije, u informacione i komunikacione tehnologije, kao i u nove tehnologije veoma važno za rešavanje klimatske krize.

"U tehnološkom delu, naročito u vezi sa IKT, postoje velike promene. Nekada su postojali bitovi kao nula – jedan opcija, dok sada postoji kvantum bit, koji ima i nula i jedan istovremeno, što utiče na povećanje kapaciteta superkompjutera u obradi i čuvanju informacija. Srbija ima kapacitet za ovaj tehnološki razvoj i ohrabrujuće deluje povećanje ulaganja u nauku, zbog toga što se iz problema današnjice, jedne višestruke krize može izaći samo kreativnim rešenjima koja su bazirana na inovacijama, ali istovremeno vode računa o dobrobiti za sve, umesto sebičnih interesa finansijske elite", rekao je Đuričin.

Jedan od najavljenih projekata odnosi se i na autonomna vozila, koja se pokreću na obnovljive izvore energije, a koristiće se u okviru Ekspo izložbe.

Đuričin kaže da će Beograd biti izložbeni prostor za inovativna rešenja, tako da i transport gostiju treba da bude prijateljski orijentisan prema klimi.

"Vozila koja koriste obnovljive izvore energije i pri tome pokazuju tehnološku superiornost koju Srbija može da ostvari kroz mobilna transportna sredstva dobra su prilika za takvu afirmaciju", rekao je Đuričin Tanjugu.

Dodao je da atraktivnost gradova za posetioce zavisi od investicija, naročito u nove tehnologije u ekonomiji i društvu. Ove investicije treba da obezbede ekonomski progres i dobrobit za sve građane, napomenuo je on.

"Mislim da je u pitanju veliki zalogaj i, ukoliko se dobro organizujemo u ovom sumornom okruženju, pre svega, geopolitičke i klimatske krize, to možemo da iskoristimo na najbolji mogući način", naglasio je Đuričin.

Zaključio je da je jedini način za uspeh – ulaganje u ekonomiju i u ljude, kao i da najavljene investicije vidi kao dobar iskorak u tom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.