Đuričin: Odustajanje MMF pogubno

Izvor: B92, 26.Avg.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đuričin: Odustajanje MMF pogubno

Beograd -- Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Dragan Đuričin je izrazio bojazan da može doći do zaoštravanja uslova MMF-a za odobravanje novog aražmana.

On navodi i da je u sadašnjoj fazi razvoja naše zemlje neophodna saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

MMF u ovoj fazi razvoja Srbije je neophodan, jer je on sidro stabilnosti, on je osnova kredibiliteta, naglasio je Đuričin i podsetio da trenutni kreditni rejting Srbije, BB, obezbeđuje investitorima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kreditorima sigurnost, a državi da emituje obveznice.

"Ako bi se MMF povukao iz Srbije i ako ne bi finansirao aranžmane za jačanje makroekonomske stabilnosti, to bi bio loš signal kreditorima i drugim finansijerima naše privrede", upozorio je Đuričin i dodao da to ne znači samo da strani ulagači neće doći, već da bi postojeći mogli da se povuku.

Misija MMF- pregovara o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom. Aranžman podrazumeva mogućnost korišćenja sredstava u slučaju potreba zemlje. Preliminarni razgovori o aranžmanu vrednom oko milijardu evra obavljeni su u maju.

To bi značilo dekapitalizaciju, poskupljivanje kapitala na domaćem tržištu koji je inače skup i veliki pritisak na rast inflacije, preko porasta troškova finansiranja, objasnio je Đuričin, naglašavajući da je u ovom razvojnom trenutku naše zemlje, "kada smo mi potpuno ekonomski razoružani, odustajanje od MMF-a bi bilo pogubno za nas".

Kada jednoga dana privreda ojača i "kada stanemo na sopstvene noge", Srbija može da izađe iz tih aranžmana s Fondom, rekao je predsednik SES.

"Drugo je pitanje, zašto smo toliko dugo u zagrljaju MMF-a. Zar nismo mogli da smognemo snage, da kroz investicije i druge razvojne politike, ojačamo našu privredu?", zapitao se Đuričin koji je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Đuričin, međutim, tvrdi da će vodeće zapadne zemlje MMF koristiti i kao novu polugu pritiska za rešavanje političkih problema u Srbiji i zbog toga očekuje da Fond zaoštri uslove odobravanja novog aranžmana iz predostrožnosti.

"A imajte u vidu da na MMF najviše utiču zemlje koje imaju različito mišljenje o našoj geopolitičkoj poziciji od nas samih i da će one koristiti MMF kao novu polugu pritiska za rešavanje političkih problema", precizirao je Đuričin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.